Nu trebuie să petreci ore întregi la sală sau să urmezi o dietă restrictivă pentru a-ți stimula metabolismul. Tot ce ai nevoie sunt 3 ingrediente pe care probabil le ai deja în bucătărie (sau pe care le poți găsi la magazinul alimentar) pentru a ajuta corpul tău să ardă grăsimi mai repede. Aceste ingrediente nu doar că îți vor oferi un boost de energie, dar pot, de asemenea, să regleze hormonii și să îți mențină pielea strălucitoare, scrie holplus.co.
Metabolismul corpului tău se bazează pe trei factori: rata metabolică de bază (BMR), activitatea fizică și efectul termogenic al alimentelor (1). Anumite alimente și nutrienții lor pot influența pozitiv BMR-ul tău și efectul termogenic al alimentelor, ajutându-te să arzi mai multe calorii chiar și în repaus și să sprijini pierderea în greutate.
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, combustibilul tău de dimineață ar trebui să îți pregătească organismul pentru digestie, să furnizeze energie celulelor tale, să sprijine un metabolism sănătos și niveluri hormonale echilibrate.
Când nu ai timp pentru un mic dejun consistent, probabil că te bazezi pe o cafea sau altă băutură pentru a rezista până la prânz.
Cafeaua
Cafeaua conține cofeină, care, conform studiilor, poate crește temporar funcția metabolică. Problema cu consumul de cafea este că, pe măsură ce îmbătrânim și intrăm în jurul vârstei de 30-40 de ani (sau avem simptome de dezechilibru hormonal), cafeaua poate deveni dăunătoare pentru glandele tale suprarenale. Cofeina poate crește nivelul hormonilor de stres la unele persoane, făcându-te să te simți obosit și agitat, ceea ce crește probabilitatea de a depozita grăsime pe abdomen, potrivit Healthshots.
Scorțișoara crește metabolismul grăsimilor
Adăugarea de scorțișoară în cana ta de dimineață poate ajuta la reducerea hiperglicemiei, creșterea arderea grăsimilor și reducerea inflamației. Toate acestea sunt benefice pentru a accelera metabolismul și a sprijini pierderea în greutate. Scorțișoara este un adaos excelent la orice ceai verde, negru sau din plante, dar și la cafea.
Într-un studiu recent, când cercetătorii au adăugat cinnamaldehidă – fitonutrientul responsabil pentru gustul și mirosul picant al scorțișoarei – în celulele de grăsime umane (numite adipocite), aceste celule au început să producă gene și enzime care au crescut metabolismul grăsimilor. O creștere a metabolismului grăsimilor înseamnă că celulele tale vor arde grăsimi în loc să le depoziteze. Arderea mai eficientă a grăsimilor = pierdere în greutate mai ușoară.
Uleiul de cocos
Uleiul de cocos conține un raport ridicat de acizi grași cu lanț mediu, cunoscuți sub denumirea de MCT-uri. MCT-urile sunt un tip special de grăsime pe care corpul tău o metabolizează diferit și care au fost dovedite a stimula metabolismul.
MCT-urile sunt digerate și apoi transportate direct la ficat, unde sprijină arderea altor celule de grăsime și contribuie la efectul termogenic general al alimentelor. Acești doi factori sunt cei care fac din MCT-uri și uleiul de cocos o opțiune excelentă pentru a-ți stimula metabolismul.
O meta-analiză din 2015 a analizat grăsimea corporală și greutatea în rândul adulților care consumau fie grăsimi cu lanț lung (precum cele din dieta zilnică), fie MCT-uri. Analiza a constatat că grupul care consuma MCT-uri a experimentat scăderi semnificativ mai mari ale greutății corporale și ale grăsimii corporale comparativ cu grupul care consuma grăsimi cu lanț lung.
MCT-urile sunt de asemenea absorbite și metabolizate rapid, fiind o sursă excelentă de energie pentru mamele active și ocupate sau persoanele care încearcă să piardă în greutate.
Colagenul transformă hrana în energie
Colagenul (și gelatina) sunt o sursă majoră de glicină, un aminoacid adesea lipsit din dietele occidentale. Glicina ajută la metilare, un pas crucial în convertirea nutrienților din alimente în combustibil.
Numeroase studii arată și alte beneficii ale glicinei, cum ar fi un somn mai bun, o piele mai sănătoasă și o stare de spirit mai echilibrată.
Alimentele bogate în colagen conțin de obicei mai mult acid hialuronic decât altele, ceea ce ajută la îmbunătățirea sănătății pielii și articulațiilor.
Deoarece alimentele bogate în colagen sunt lucruri precum supa de oase și carnea gătită lent, este obișnuit să nu consumi suficienți aminoacizi benefici în dieta ta.
Suplimentarea cu o pudră de colagen de înaltă calitate, provenită din surse de iarbă, este o metodă super simplă de a sprijini o mulțime de obiective de sănătate diferite, totodată dimineața.
Această cafea (sau ceai) este perfectă pentru a fi inclusă într-o dietă zilnică sau de câteva ori pe săptămână când ai nevoie de mai multă energie. Îmi place să o consum dimineața, deși este de asemenea grozavă și în timpul pauzei de prânz.
Am creat o parte zilnică din rutina mea pentru a acoperi toate aspectele sănătății metabolice: sănătatea intestinelor, echilibrul microbiomului și superalimentele bogate în nutrienți.
Acest suport zilnic include peptide de colagen, precum și MCT-uri și remedii tradiționale ayurvedice pentru a se alinia perfect cu ceea ce au nevoie celulele tale pentru a digera și absorbi corect nutrienții – în timp ce calmează inflamația.
Verdețurile fermentate și un anumit tip de probiotice speciale au demonstrat că reduc depozitarea grăsimilor și promovează un microbiom sănătos.
Scorțișoara și uleiul de cocos în cafeaua sau ceaiul tău ajută la reducerea inflamației și la echilibrarea nivelurilor de zahăr din sânge. De asemenea, poți încerca peptidele de colagen care conțin aminoacizi care ajută la conversia alimentelor în nutrienți care alimentează celulele – ajutând la creșterea metabolismului pe tot parcursul zilei.