Câteodată, un smoothie sau un terci de ovăz cu fructe este tot ce ai nevoie la micul dejun. Totuși, în unele zile, simți nevoia de ceva mai consistent. Când nu ai poftă de un mic dejun dulce, pe bază de cereale și fructe, probabil că nu îți vin prea multe idei în afară de clasica omletă sau toast cu avocado. Ei, bine, dacă ești în căutare de idei de mic dejun sărat, cald și sățios, îți venim în ajutor.
3 idei de mic dejun sărat și cald pe care le poți prepara în cel mai scurt timp
1. Omletă mediteraneană la cuptor
Dacă adori mâncarea mediteraneană și omletele, dar nu ai timp să stai în fața aragazului minute în șir la primele ore ale zilei, încearcă această variantă de omletă la cuptor, cu toate aromele tale preferate.
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 3 ouă
- O bucată de brânză feta
- 3 linguri de măsline fără sâmburi
- 5-6 roșii uscate
- O linguriță de ulei de măsline
- Oregano și busuioc, proaspete sau uscate
- Sare și piper
Mod de preparare:
Pregătește un vas mic, rezistent la cuptor. Sparge cele trei ouă direct în vas, apoi asezonează-le cu sare, piper, oregano și busuioc. Dacă folosești frunze proaspete, toacă-le mărunt cu un cuțit. Amestecă bine cu o furculiță, până când obții un amestec omogen. Apoi, taie sau sfărâmă brânza feta în bucățele mici și adaug-o peste ouă, alături de măsline, roșii uscate și uleiul de măsline. Amestecă ușor, apoi pune totul la cuptor timp de 15-20 de minute, la 180 de grade Celsius.
2. Frittata cu spanac și ciuperci
Dacă te-ai plictisit de omleta clasică și vrei să prepari o variantă nouă, încearcă această frittata cu încredere. Rezultatul îți va ajunge pentru două zile, așa că efortul merită!
Ingrediente necesare:
- 4 ouă
- 4-5 ciuperci Champignon
- O mână de baby spanac proaspăt
- O ceapă mică
- Un ardei gras roșu
- O linguriță de boia afumată sau iute
- Cartofi fierți, rămași de la prânzul de ieri (opțional)
- Sare și piper
- O lingură de ulei de măsline
Mod de preparare:
Curăță ceapa și toac-o sau pune-o direct într-un robot de bucătărie. Taie ardeiul gras în bucățele sau pune-l și pe el în robot, alături de ceapă, pentru a obține bucăți tocate mărunt. Curăță ciupercile și taie-le sub formă de felii. Dacă ai în frigider cartofi gătiți pe care nu știi cum să îi folosești, taie-i bucăți și adaugă-i și pe ei în frittata.
Încălzește o tigaie adâncă și adaugă uleiul de măsline, lăsându-l să se încingă. Între timp, amestecă ouăle cu o furculiță și adaugă și restul ingredientelor. Chiar dacă par multe ouă, este necesar ca legumele să fie acoperite în totalitate de mixul lichid. Nu trebuie să consumi totul la o singură masă, ci poți păstra frittata rămasă în frigider și o poți reîncălzi în tigaie a doua zi.
Pune mixul de ouă și legume în tigaia încinsă, apoi acoperă totul cu un capac. Lasă frittata la foc mic, în timp ce te pregătești pentru birou sau rezolvi alte lucruri. Întoarce-te peste 10 minute și bucură-te de micul tău dejun fierbinte și delicios!
3. Mic dejun vegan cu tofu și turmeric
Ai nevoie de următoarele ingrediente:
- O bucată mare de tofu simplu sau afumat
- 3 linguri făină de năut
- O lingură de drojdie inactivă
- O linguriță de turmeric
- Un ardei gras verde
- O mână de frunze verzi (baby spanac, kale, pătrunjel)
- Câteva roșii cherry
- Sare și piper
Cum se prepară?
Pentru început, pune într-un blender tofu, făina de năut, drojdia inactivă, turmericul, sarea și piperul. Amestecă până când obții o compoziție groasă, omogenă. Dacă este nevoie, adaugă o lingură de lapte vegetal sau apă.
Separat, taie ardeiul gras în bucățele, taie roșiile cherry în jumătăți și toacă grosier frunzele verzi.
Într-un vas rezistent la cuptor, toarnă mixul omogen, apoi pune legumele și amestecă-le ușor în compoziție. Pune totul la cuptor timp de 10-15 minute sau până când suprafața „tofletei” este ușor aurie. Servește micul dejun simplu sau alături de o salată proaspătă, cu dressing de lămâie și ulei de măsline.
Articol preluat: www.andreearaicu.ro