Cafeaua este consumată de secole, iar acest lucru face ca această băutură să fie înconjurată de mituri, mistere și concepții mai puțin corecte. Este espresso mai tare decât cafeaua obișnuită? Este apa fierbinte esențială pentru o cafea bună? Sunt „cold brew” și „iced coffee” același lucru? În acest articol, The Take Out demontează câteva dintre cele mai răspândite mituri despre cafea.
Mitul 1: Cafeaua cu prăjire intensă are mai mult cofeină decât cafeaua cu prăjire ușoară
Este perfect logic să presupui că o cafea cu o culoare închisă ar avea mai multă cofeină, având în vedere gustul său puternic, însă te-ai lăsa înșelat.
Pentru a prepara cafeaua, boabele sunt prăjite din starea lor naturală, verde. Timpul de prăjire variază în funcție de tipul dorit: boabele pentru cafeaua cu prăjire intensă sunt prăjite mai mult decât cele pentru cafeaua cu prăjire ușoară. Cu cât boabele sunt prăjite mai mult, cu atât pierd mai multă cofeină și devin mai ușoare. De aceea, cafeaua cu prăjire ușoară păstrează mai multă cofeină, chiar dacă diferența nu este semnificativă.
Mitul 2: „Cold brew” și „iced coffee” sunt același lucru
Dacă nu știi exact cum sunt preparate aceste băuturi, probabil că ai folosit termenii „cold brew” și „iced coffee” interschimbabil. Iced coffee este cafeaua obișnuită preparată prin metoda tradițională, turnată peste gheață și lăsată să se răcească în frigider – de obicei, când o cafenea are cafea rămasă pe care nu vrea să o arunce. Cold brew, pe de altă parte, necesită mai multă muncă. Barista măcină boabele, le pune într-un filtru și le lasă să se macereze (infuzeze) în apă rece timp de 12 până la 20 de ore, în funcție de intensitatea dorită. Aceasta creează un concentrat care apoi se amestecă cu apă și se servește de obicei cu gheață.
Mitul 3: La cafenele, băuturile cu espresso conțin doar o singură porție de espresso
Barista poate să-ți prepare o băutură cu o singură porție de espresso – doar dacă ceri asta. Într-o cafenea obișnuită, majoritatea mașinilor de espresso extrag două porții, deoarece aceasta oferă un raport mai bun între lapte și espresso. Așadar, cappuccino-urile, latte-urile și alte băuturi din familia acestora sunt realizate folosind două porții de espresso, chiar și atunci când comanzi o dimensiune mică. Dacă vrei să reduci cantitatea de cofeină, poți cere o singură porție, deși gustul va fi mai ușor.
Mitul 4: Pentru o cafea bună, ai nevoie de apă extrem de fierbinte
Dacă îți place cafeaua fierbinte, e clar că o cafea călduță nu va fi suficientă. Deși apa fierbinte este necesară pentru prepararea unei cafele calde, apa extrem de fierbinte nu este soluția, nici apa clocotită. Când apa fierbinte atinge cafeaua măcinată, începe să extragă substanțele benefice pentru a crea cafeaua; dacă apa este prea rece, extracția va fi slabă. Dacă apa este prea fierbinte, atunci cafeaua va fi arsă și produsul final va avea un gust acru, aspru. Unii barista folosesc termometre pentru a se asigura că temperatura apei este exact așa cum trebuie, iar iubitorii de cafea de acasă pot face același lucru.
Mitul 5: Espresso este doar cafea neagră
Espresso și cafeaua neagră nu sunt același lucru, iar diferențele sunt legate de modul în care sunt pregătite boabele. Deși aceleași boabe de cafea sunt folosite atât pentru cafeaua neagră, cât și pentru băuturile cu espresso, modul în care sunt măcinate și prăjite boabele va determina utilizarea lor. Boabele destinate preparării espresso-ului sunt măcinate mult mai fin decât cele pentru cafeaua obișnuită, iar espresso-ul de calitate este mai bogat în aromă decât cafeaua obișnuită, având în vedere că boabele trec printr-un proces de prăjire mai lung. De asemenea, diferă și tipul de boabe: cafenelele folosesc de obicei amestecuri diferite de boabe pentru cafeaua obișnuită și pentru espresso.
Mitul 6: Espresso este mai tare decât cafeaua obișnuită
Ești la cafeneaua ta preferară și te uiți la meniu, întrebându-te dacă un cappuccino va fi mai tare decât cafeaua obișnuită pentru a combate somnolența de după-amiază? Nu neapărat. Desigur, depinde de câtă cafea bei. O singură porție de espresso conține de obicei aproximativ 63 de miligrame de cofeină, adică cu aproximativ 25-35 de miligrame mai puțin decât o cană standard de cafea preparată. Așa cum am menționat anterior, însă, băuturile cu espresso la cafenele sunt servite, de obicei, cu două porții de espresso, ceea ce înseamnă dublul cantității de cofeină.
Mitul 7: Ceaiul verde nu conține cofeină
Deși există o selecție de ceaiuri verzi fără cofeină în magazinele de specialitate, acest tip de ceai nu este, de fapt, fără cofeină în mod natural. Tipul și cantitatea de frunze de ceai folosite vor influența cât de multă cofeină conține o cană de ceai; o cană de ceai verde conține de obicei aproximativ 35 de miligrame de cofeină. Pe de altă parte, matcha va avea un efect mai puternic, deoarece este practic ceai verde sub formă pulbere și este astfel mai concentrat. Totuși, nici unul dintre aceste ceaiuri nu se compară cu o cafea obișnuită, care conține aproximativ 95 de miligrame de cofeină pe cană.
Mitul 8: Ceaiul negru este mai slab decât cafeaua
Ai încredere în barista ta: ceaiurile sunt o alternativă excelentă la cafea. Ele oferă un efect de cofeină mai puțin intens, dar totuși unul eficient, în timp ce oferă și beneficii pentru sănătate, cum ar fi antioxidanții care ajută la prevenirea daunelor celulare și la promovarea unei pielii sănătoase. Ceaiul negru nu sacrifică prea mult din cofeină. O cană tipică de ceai negru conține aproape 50 de miligrame de cofeină, un echilibru între ceaiul verde și espresso. Dacă vrei ceva mai puternic, varietăți precum Earl Grey pot conține peste 100 de miligrame de cofeină pe cană, în funcție de cât timp este lăsat să se infuzeze.
Mitul 9: Nu poți controla nivelul de cofeină din ceai
Mulți consideră cafeaua superioară deoarece prăjirea boabelor de cafea menține nivelurile de cofeină destul de standardizate, dar dacă ai o zi în care somnolența nu este o opțiune, poți să îți mărești și tu cantitatea de cofeină din ceai. Totul depinde de cât timp este lăsat să se infuzeze un plic de ceai și câte plicuri folosești. De obicei, ceaiul verde se infuzează timp de trei minute pentru o aromă optimă (fără gustul acela metalic), dar dacă lăsați plicul mai mult timp în apă, vei obține mai multă cofeină.
Mitul 10: Cafeaua de origine unică este prea complicată
Cafeaua de origine unică este pur și simplu cafea provenind dintr-o singură sursă, ușor de urmărit până într-o anumită regiune sau chiar o fermă anume. Aceste boabe sunt adesea sezoniere, așa că pentru a menține cafeaua disponibilă pe tot parcursul anului, majoritatea cafenelelor aleg amestecuri, care constau din boabe de cafea din mai multe regiuni. Este similar cu diferența dintre alegerea unui vin de pinot noir de la o anumită vie și alegerea unui amestec de vinuri roșii – ambele sunt bune, dar pentru cei care apreciază transparența în ceea ce consumă, cafeaua de origine unică este o alegere mai bună.