Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a murit duminică, la vârsta de 89 de ani, a anunțat familia sa. Un deces care, observă AFP, marchează sfârșitul unei epoci, cea a generației de aur a literaturii latino-americane, transmite Radio Europa Liberă Moldova.
„Cu profundă tristețe, anunțăm că tatăl nostru, Mario Vargas Llosa, a murit astăzi în liniște, la Lima, înconjurat de familie”, a scris pe rețeaua X fiul cel mare al scriitorului, Álvaro, într-un mesaj semnat și de frații săi, Gonzalo și Morgana Vargas Llosa.
Născut într-o familie peruană din clasa de mijloc, Vargas Llosa a fost una dintre figurile emblematice ale „boom-ului” literar latino-american din anii ’60–’70, alături de Gabriel García Márquez (Columbia) și Julio Cortázar (Argentina), arată RELM.
În ultimele luni, au circulat zvonuri despre înrăutățirea stării sale de sănătate, iar scriitorul a stat departe de viața publică.
În octombrie anul trecut, fiul său Álvaro Vargas Llosa spunea că, fiind pe punctul de a împlini 90 de ani, tatăl său este la „o vârstă la care trebuie să-ți reduci puțin ritmul activităților”.
„Moartea sa va întrista rudele, prietenii și cititorii din întreaga lume”, a mai spus familia într-o declarație, adăugând: „Dar sperăm că, așa cum se întâmplă și cu noi, vor găsi mângâiere în faptul că a avut o viață lungă, aventuroasă și rodnică și lasă în urmă o operă care îl va depăși”.
Moștenirea literară și nu numai
Vargas Llosa a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2010 pentru opere precum Mătușa Julia și condeierul (1977), Războiul de la sfârșitul lumii (1981) și Moartea în Anzi (1993).
A fost apreciat pentru descrierea fidelă a realităților sociale în romane precum Orașul și câinii ( 1963) și Conversație la catedrală (1969). Operele sale au fost traduse în aproximativ 30 de limbi.
În 1990, a candidat la președinția Peru-ului, susținând că vrea să salveze țara de haosul economic și de insurgența marxistă.
A pierdut în turul al doilea în fața lui Alberto Fujimori, un agronom și profesor universitar necunoscut la acea vreme, care a ajuns ulterior la închisoare pentru crime împotriva drepturilor omului și corupție.
Dezamăgit de înfrângerea electorală, Vargas Llosa s-a mutat în Spania, dar a rămas o voce influentă în spațiul latino-american, criticând vehement noul val de lideri de stânga radicală, în frunte cu fostul președinte Venezuelei, Hugo Chávez.
Vargas Llosa s-a mutat anul trecut înapoi la Lima, undea și-a sărbătorit și cea de-a 89-a zi de naștere, pe 28 martie.
Cu câteva zile înainte, fiul său Álvaro a publicat pe X trei fotografii care îl arătau pe scriitor în diferite locuri din Lima, unde a scris ultimele sale două romane: Colțurile( 2016) și Îți dedic tăcerea mea (2023).
Familia a anunțat că, potrivit dorinței lăsate de Vargas Llosa, nu va fi organizată nicio ceremonie publică de înmormântare, iar corpul scriitorului va fi incinerat, scrie RELM.