Bărbații gay au, în medie, un număr mai mare de frați mai mari decât bărbații heterosexuali, o descoperire binecunoscută în știința sexuală. Această constatare a fost denumită în mediul științific ca efectul „Fratelui mai mare”. Cercetătorii confirmă că nu există „gena gay”, dar opinează că orientarea sexuală la băieți este cauzată de dezvoltarea unor anticorpi proveniți de la mamă și care sunt îndreptați împotriva proteinei NLGN4Y care este esențială pentru dezvoltarea creierului la băieți. Mai mult, cu fiecare nouă sarcină cu un băiat, concentrația de anticorpi crește, iar aceasta, la rândul său, modifică structurile creierului care stau la baza formării orientării sexuale. Acest lucru este cauzat de fratele mai mare care a lăsat „urme” în organismul mamei, adică s-a născut primul, relatează BangBang.md.
Sexologul și cercetătorul Anthony Bogaert de la Universitatea Brock și colegii săi din Canada și SUA au decis să testeze ipoteza „fratelui mai mare” prin folosirea un test biologic. Ei au monitorizat comportamentul individual și combinația în plasma sângelui a două tipuri de proteine – protocadherin (PCDH11Y) și neuroligin (NLGN4Y).
”Studiul nostru reprezintă un progres major în înțelegerea originilor orientării sexuale la bărbați, oferind sprijin pentru teoriile biologice, dar neexaminate anterior. Am vrut să identificăm cum reacționează imunitatea maternă la o proteină importantă în dezvoltarea creierului băieților în timpul sarcinii și să explicăm apariția homosexualității masculine, anume în corelația dintre fratele mai mare și cel mic”, explică Bogaert.
„Anticorpii mamei modifică funcționalitatea creierului la făt”
În acest scop, au fost prelevate probe de plasmă de la 107 mame de fii, dintre care aproximativ jumătate dintre ele au avut cel puțin un băiat gay, de asemenea au fost prelevate probe de plasmă de la 16 femei care nu au avut fii, inclusiv – probe de plasmă de la 12 bărbați.
Prin urmare, oamenii de știință au obținut următoarele rezultate.
1. În rândul femeilor fără fii concentrația de anticorpi la aceste proteine este minimă.
2. La femeile cu fii heterosexuali concentrația este mai mare decât în primul caz.
3. La mamele de fii homosexuali fără frați mai mari concentrația de anticorpi e mai pronunțată decât în cazurile 1 și 2.
4. La mamele de fii homosexuali cu frați mai mari, acești indici înregistrează cel mai înalt nivel. Cu alte cuvinte, mamele al căror fiu mai mic are o orientare homosexuală au avut o concentrație mai mare de anticorpi la proteina neuroligină (NLGN4Y) decât femeile care nu au fii homosexuali.
Celule cu „memorie”
O altă observație a cercetătorilor este legată de celulele cu memorie care se păstrează în măduva osoasă pentru o perioadă lungă de timp. Astfel, organismul ține minte că femeia a născut înainte un băiat, iar la următoarea sarcină cu alt băiat, aceste celule se activează și provoacă crearea anticorpilor la proteina NLGN4Y, ceea ce duce la probabilitatea nașterii unui băiat gay. O posibilă explicație pentru acest fenomen este cea imunologică. Fătul din uter secretă antigene masculine specifice care intră în sistemul circulator al mamei. Sistemul imunitar al acesteia reacționează la particulele străine și creează anticorpi. În timpul sarcinii următoare, acești anticorpi se leagă de moleculele „masculine” de pe suprafața neuronilor și le împiedică să se dezvolte. Ca urmare, probabilitatea ca băiatul să fie mai târziu atras de alți bărbați și nu de femei crește.
Metodă matematică care demonstrează efectul „Fratelui mai mare”
Ray Blanchard, alături de colegii săi, a confirmat metoda matematică, elaborată de matematiciana sovietică-americană Tatiana Hovanova, care permite să evalueze influența efectului „fratelui mai mare” asupra homosexualității masculine.
Efectul ordinii de naștere fraternă (FBOE) se referă la constatarea că frații mai mari cresc probabilitatea homosexualității la frații mai mici, în timp ce efectul de fertilitate feminină (FFE) constată că mamele băieților gay nasc mai mulți copii decât mamele băieților heterosexuali.
Lucrarea științifică a matematicianei a fost bazată pe analiza datelor arhivate din 10 studii care cuprind 14 eșantioane cu un număr total de 5 390 de bărbați homosexuali și heterosexuali. Hovanova a examinat doar familiile în care sunt un sau doi fii, iar prezența fiicelor au fost ignorate. În cele din urmă, s-a constatat că prezența fratelui mai mare într-o familie (fără fiice) crește probabilitatea cu 38 % ca al doilea fiu să se nască gay.
Ce reprezintă această metodă?
Formula Tatiane Hovanova este formată din trei parametri:
— (p11) probabilitatea ca primul (și unicul) băiat dintr-o familie cu un băiat să fie gay;
— (p12) probabilitatea ca primul băiat dintr-o familie cu doi băieți să fie gay;
— (p22) probabilitatea ca al doilea băiat dintr-o familie cu doi băieți să fie gay.
Articol preluat: bangbang.md