Mecanismul care stă la baza coacerii roșiilor este același mecanism prin care îmbătrânesc oamenii și animalele, arată un nou studiu citat de agenția italiană de știri Ansa, potrivit G4Food. Este vorba de procesul de autofagie, un proces esențial care permite celulelor să elimine și să recicleze componentele deteriorate, despre care studiul a descoperit că are loc în toate formele de viață, cu excepția bacteriilor.
Descoperirea a fost publicată în revista New Phytologist de către un grup de cercetători coordonat de Institutul Volcani din Israel și se speră că informația ar putea deveni importantă în contextul istoric actual, contribuind la reducerea risipei alimentare
La roșii, autofagia influențează maturarea/coacerea influențând producția de etilenă, care este principalul hormon gazos responsabil de coacerea la multe fructe.
Cercetătorii coordonați de Simon Michaeli au observat, de fapt, că plantele în care mecanismul autofagiei este alterat prezintă o producție de etilenă și o maturare prea timpurii: acest lucru înseamnă că autofagia, atunci când funcționează normal, întârzie îmbătrânirea fructelor – exact cum se întâmplă și la oameni.
„Se estimează că aproximativ 40% din producția agricolă globală este pierdută sau irosită, cu un impact economic, nutrițional și de mediu semnificativ. În viitor, am putea folosi cunoștințele despre mecanismele celulare și moleculare care reglează maturarea pentru a reduce pierderile și risipa de-a lungul întregului lanț – de la agricultori până în bucătăriile noastre. Și asta ne conduce la următorul nostru obiectiv. Identificarea mecanismului molecular prin care autofagia reglează producția de etilenă”, afirmă Michaeli.