Vineri, 29 noiembrie, ora 18:00, în Sala de lectură germană a Bibliotecii Centrale din Chișinău va fi găzduită o întâlnire cu scriitorul Alex Cosmescu, în cadrul cenaclului Republica. Autorul va citi în fața publicului poemele sale recente, într-un cadru intim și apropiat, care va permite o interacțiune directă între acesta și ascultători.
Poemele lui Cosmescu sunt caracterizate de introspecție și meditație asupra efemerității, fragilității și complexității existenței umane. În scrierile sale, Alex Cosmescu explorează teme precum iubirea, solitudinea, natura și relațiile interumane.
Intrarea este liberă, iar toți iubitorii de literatură sunt invitați să participe și să exploreze lumea poetică a autorului.
Moderatoare: Moni Stănilă
Alexandru COSMESCU s-a născut în 1985 la Chișinău. A studiat limba și literatura română/limba latină la Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova, pe care a absolvit-o cu o teză despre poetica latină și poetica poeziei românești contemporane.
A urmat un masterat în filosofie, la aceeași universitate, cu o teză despre dialog și alteritate în filosofia contemporană, un doctorat în filologie la Academia de Științe a Moldovei, cu o teză despre textul dialogic și textul monologic din perspectiva analizei discursului, și singura iterație a programului de masterat „Civilizație europeană/Marile Cărți” la Universitatea de Stat din Moldova, cu o lucrare despre interpretările fenomenologice ale Evangheliei după Ioan. Stagii de specializare la Universitatea Catolică din Leuven și la Institutul de Practici Filosofice din Paris.
A ținut cursuri și seminarii de filosofie și literatură la câteva universități din Chișinău. A publicat studii de fenomenologie și analiza discursului în monografii și reviste de specialitate, inclusiv, în co-autorat, Teoria textului: termeni-cheie (Institutul de Filologie al AȘM, 2011).
În prezent, lucrează în cercetare la Institutul de Filologie Română „B.P. Hașdeu” și la sectorul de filosofie al Institutului de Istorie din Chișinău. A participat la ediția din 2006 a programului de creative writing organizat de Adi Urmanov la Mănăstirea Râșca.
Unul dintre fondatorii grupului poetic HumanZone de la Chișinău. Redactor-șef al suplimentului Contrafort studențesc al revistei Contrafort (2006-2008). A debutat în volum cu un spațiu blând care mă primește cum m-ar îmbrățișa (Cartier, 2013, 2017: Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Premiul pentru debut al Revistei Tiuk, Premiul municipal pentru tineret).
A publicat poezie în revistele Contrafort, Poesis Internațional, SpoKe, Mafia sonetelor ș.a., în câteva antologii și a participat la festivaluri de poezie la Chișinău, București, Arad, Sibiu, Cluj.