Descoperirea fosilelor unei noi specii de peşti care au populat râurile şi lacurile de apă dulce din Australia în urmă cu 15 milioane de ani oferă o perspectivă asupra evoluţiei speciilor de peşti de apă dulce şi asupra ecosistemelor străvechi de pe acel continent, au declarat miercuri oamenii de ştiinţă australieni, citaţi de Xinhua, transmite Agerpres și G4Media.
Fosila acelui peşte străvechi, denumit Ferruaspis brocksi, a fost descoperită în McGraths Flat, un sit fosilifer situat lângă Gulgong, un oraş din statul australian New South Wales. Numele său provine de la „ferru” („fier”, în latină), datorită conservării sale în roci bogate în fier, în timp ce „brocksi” vine de la numele de familie al profesorului Brocks, care a descoperit specia.
Aceasta este prima fosilă a unei specii de şalău australian ce a fost descoperită, ajutând la identificarea momentului în care acest grup a ajuns în Australia şi a modului în care a evoluat, a declarat autorul principal al studiului, Matthew McCurry, de la Australian Museum şi Universitatea New South Wales din Sydney.
Conţinutul stomacului acelui exemplar a fost atât de bine conservat încât cercetătorii i-au identificat dieta, în principal larve mici ale musculiţelor-fantomă. Ei au descoperit, de asemenea, o midie juvenilă de apă dulce ataşată de coada sau branhiile peştelui.
Un alt aspect interesant este faptul că oamenii de ştiinţă au reconstruit modelul de colorit al peştelui folosind melanozomi fosilizaţi, o metodă aplicată anterior penelor de păsări străvechi, dar niciodată până acum în cazul peştilor, a declarat Michael Frese de la Universitatea din Canberra şi de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization, agenţia ştiinţifică naţională din Australia.
Situl fosilifer McGraths Flat oferă o perspectivă inedită asupra trecutului unei păduri tropicale cândva temperate, plină de viaţă în urmă cu 11 milioane-16 milioane de ani.
Studiul a fost publicat în Journal of Vertebrate Palaeontology.