Ambulanţa pentru Monumente” din România ar putea „resuscita” și obiecte de patrimoniu din R. Moldova, în urma unui parteneriat propus între autoritățile celor două țări. Proiectul, care se ocupă cu salvarea și conservarea monumentelor istorice aflate în pericol, a fost susținut recent de Ministerul Culturii al României, iar specialiștii au discutat despre viitorul colaborării pentru protejarea patrimoniului cultural comun.
În cadrul unei întrevederi oficiale, Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a discutat cu Eugen Vaida, președintele Asociației Monumentum, coordonatorul proiectului „Ambulanţa pentru Monumente” din România, și cu reprezentanți ai Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Institutului Patrimoniului Cultural și Agenţiei Naţionale Arheologice.
„Ambulanţa pentru Monumente” este un program care, în ultimii zece ani, a demonstrat un model de succes de cooperare între autoritățile publice, ONG-uri și comunități locale pentru protejarea patrimoniului cultural. Unul dintre principalele obiective ale proiectului este punerea în siguranță a monumentelor istorice aflate în pericol de degradare, cu ajutorul voluntarilor, meșteșugarilor și experților în restaurare.
Printre subiectele discutate, a fost menționată organizarea unei școli de vară în R. Moldova, dedicată arhitecților și altor profesioniști din domeniul patrimoniului, pentru schimbul de bune practici între țările vecine.
Unul dintre proiectele importante pe lista de priorități este Moara de la Cernoleuca, un monument din R. Moldova care necesită intervenții urgente. Specialiștii din cadrul „Ambulanţei pentru Monumente” sunt deschiși să sprijine eforturile Ministerului Culturii din România și din Republica Moldova în vederea restaurării acestui obiectiv.
Sursă: Ministerul Culturii al R. Moldova