Evenimentele culturale cu titlul „Poduri de cărți. Dialog prin literatură” au reunit, la un club de carte, scriitori și elevi ai mai multor școli de pe ambele maluri ale Nistrului. Întâlnirile cu scriitorii au fost organizate în șapte instituții școlare din UTA Găgăuzia și în localitățile din zona de securitate de pe ambele maluri ale râului Nistrului. Evenimentele au fost organizate de Uniunea Scriitorilor cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.
Pentru mulți dintre copii, aceasta este prima întâlnire cu un autor de carte. Recitaluri de poezii, mici scenete, întrebări către autor – elevii s-au pregătit minuțios pentru aceste vizite. Elevii claselor primare au rămas cu emoții profunde în urma discuției cu scriitoarea Maria Pilchin, care le-a prezentat cartea Doggy.
Printre scriitorii participanți la proiect se numără: Gheorghe Budeanu, Dumitru Crudu, Maria Pilchin, Irina Nechit, Iulian Filip, Ianoș Țurcanu și Arcadie Suceveanu.
„Tradiționalele întâlniri cu cititorii continuă să fie un instrument valoros pentru promovarea lecturii, având în vedere rolul educației în dezvoltarea Republicii Moldova”, menționează Iulian Filip.
Pe lângă întâlnirile cu scriitorii au fost făcute și donații de carte, pentru a promova astfel dialogul literar și lectura în rândul tinerilor. Aceste cărți nu doar că au îmbogățit fondurile bibliotecilor școlare, dar au și facilitat accesul elevilor la literatură contemporană, oferindu-le ocazia să descopere autori autohtoni și să se conecteze mai profund cu limba și cultura lor.
„Întâlnirile cu scriitori pot fi foarte inspiraționale. A fost o experiență profundă. Literatura poate fi cu adevărat o formă de terapie și un mod de a face față durerii. Scrisul poate fi o modalitate excelentă de a elibera gândurile și emoțiile. E fascinant cum domnul Crudu și-a transformat o dificultate, precum insomnia, într-o sursă de creativitate. Mi-a lăsat o amprentă emoționantă întâlnirea de azi”, spune Cristina Costev, profesoară la Liceul Teoretic „Luceafărul” din Vulcănești.
Cu susținerea Uniunii Europene și PNUD a fost creată Platforma Cultură, care promovează dialogul cultural prin buna cooperare OSC-urile și profesioniștii din domeniul culturii de pe ambele maluri ale râului Nistru. Platforma reunește aproximativ 380 de manageri ai instituțiilor de cultură, artiști, scriitori și profesioniști din domeniul culturii de pe ambele maluri.
Sursa comunicat&foto: www.undp.org