Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    „Ursuleți spânzurați” la târgul de Crăciun din Constanța: decorațiunile au stârnit nedumerire

    Zinaida Julea își sărbătorește azi ziua de naștere

    Supă cremă de linte în versiune turcească, servită cu lipie caldă

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Supă cremă de linte în versiune turcească, servită cu lipie caldă

    02/12/20254 Mins Read41
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    O supă cremă este întotdeauna o idee bună la masa de seară, pentru că reprezintă o bază vegetală dietetică, pe lângă care mai putem adăuga proteine și carbohidrați. Totodată, este ușor și rapid de preparat și foarte potrivită pentru anotimpul rece.

    Se poate face practic din orice fel de legume sau zarzavaturi, dar pot fi și completate cu leguminoase. Dintre ele, lintea se pretează a fi folosită și de una singură, iar dacă e din cea portocalie fierbe și foarte repede și nu e nevoie să o fierbem separat sau să o ținem să se hidrateze. E suficient să-i adăugăm o parte aromatică și să pasăm totul cu un mixer. Se gătește totul la un loc într-o singură oală.

    Ingrediente pentru 4 porții de supă cremă de linte

    • 200 g linte portocalie
    • 1 ceapă
    • 2 căței de usturoi
    • 4 linguri de ulei
    • 2 linguri de concentrat de roșii
    • 1 linguriță de zahăr
    • sare după gust
    • paprika picantă, dafin, piper
    • 1 l de apă
    • 100 g iaurt/lămâie pentru servit

    Procedeu

    Într-o oală mai mare antiaderentă, poate fi de inox sau aluminiu, nu neapărat cu teflon, se călește întâi ceapa și usturoiul tăiate mărunt. Lucrăm la foc mediu, cu câteva linguri de ulei.

    Se adaugă lintea, clătită anterior, și se mai învârt în oală împreună până și lintea începe să se aromatizeze.

    Acum se adaugă cele două linguri de concentrat de roșii, lingurița de zahăr și frunza de dafin.

    Se amestecă și se adaugă apa. Se ridică flacăra până când oala ajunge la punctul de fierbere, apoi se lasă focul mic și se fierbe acoperită cu capacul circa un sfert de oră, amestecând din când în când.  Se completează și cu un minim de sare, dacă mai e nevoie mai adăugăm puțin la final.

    Se completează la sfârșit și cu puțină paprika iute și se reduce în cremă folosind un mixer vertical sau un blender.

    Se servește cald, cu puțin iaurt, ulei de măsline, piper.  Merge și un strop de brânză rasă. Dacă vrem ca mâncarea să rămână de post, putem completa cu fulgi de drojdie.

    În mod tradițional, această supă cremă de linte turcească este însoțită de lipii calde. Pot fi și din cele cumpărate și încălzite rapid în cuptor.

    Ingrediente pentru 4 porții de supă cremă de linte

    • 200 g linte portocalie
    • 1 ceapă
    • 2 căței de usturoi
    • 4 linguri de ulei
    • 2 linguri de concentrat de roșii
    • 1 linguriță de zahăr
    • sare după gust
    • paprika picantă, dafin, piper
    • 1 l de apă
    • 100 g iaurt/lămâie pentru servit

    Procedeu

    Într-o oală mai mare, antiaderentă, poate fi de inox sau aluminiu, nu neapărat cu teflon, se călește întâi ceapa și usturoiul tăiate mărunt. Lucrăm la foc mediu, cu câteva linguri de ulei.

    Se adaugă lintea, clătită anterior, și se învârt în oală împreună până lintea începe să se aromatizeze.

    Acum se adaugă cele două linguri de concentrat de roșii, lingurița de zahăr și frunza de dafin.

    Se amestecă și se adaugă apa. Se ridică flacăra până când oala ajunge la punctul de fierbere, apoi se lasă focul mic și se fierbe acoperită cu capacul circa un sfert de oră, amestecând din când în când.  Se completează și cu un minim de sare, dacă mai e nevoie mai adăugăm puțin la final.

    Se completează la sfârșit și cu puțină paprika iute și se reduce în cremă folosind un mixer vertical sau un blender.

    Se servește cald, cu puțin iaurt, ulei de măsline, piper. Puteți adăuga și un strop de brânză rasă. Dacă vrem ca mâncarea să rămână de post, putem completa cu fulgi de drojdie.

    În mod tradițional, această supă cremă de linte turcească este însoțită de lipii calde. Pot fi și din cele cumpărate și încălzite rapid în cuptor.

    Sursă rețetă: G4Food

    supă cremă de linte

    Articole asemănătoare

    Cultură 02/12/2025

    „Ursuleți spânzurați” la târgul de Crăciun din Constanța: decorațiunile au stârnit nedumerire

    Cultură 02/12/2025

    Zinaida Julea își sărbătorește azi ziua de naștere

    Gastronomie 01/12/2025

    Ce gătești săptămâna aceasta? Vezi un meniu potrivit și pentru persoanele care țin post

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București
    01/12/20251.529 Views
    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”
    01/12/2025881 Views
    (VIDEO) Prestațiile concurenților din R. Moldova în knockout-urile de la Vocea României: „Cred că timbrul foarte special dintre voi trei este la Ștefan”
    29/11/2025568 Views
    Ai primit factura la gaz neobișnuit de mare? Iată ce recomandă Centrul European al Consumatorului din R. Moldova
    26/11/2025391 Views
    Recomandate
    Cultură 02/12/20252 Mins Read70 Views

    „Ursuleți spânzurați” la târgul de Crăciun din Constanța: decorațiunile au stârnit nedumerire

    La Constanţa, atmosfera de poveste dorită după modelul târgurilor de la Craiova sau Strasbourg s-a…

    Zinaida Julea își sărbătorește azi ziua de naștere

    Supă cremă de linte în versiune turcească, servită cu lipie caldă

    Ce gătești săptămâna aceasta? Vezi un meniu potrivit și pentru persoanele care țin post

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    „Ursuleți spânzurați” la târgul de Crăciun din Constanța: decorațiunile au stârnit nedumerire

    Zinaida Julea își sărbătorește azi ziua de naștere

    Supă cremă de linte în versiune turcească, servită cu lipie caldă

    Cele mai populare

    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București

    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”

    (VIDEO) Prestațiile concurenților din R. Moldova în knockout-urile de la Vocea României: „Cred că timbrul foarte special dintre voi trei este la Ștefan”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.