Există o anumită alchimie în ciocolată: aroma care o răspândește, textura catifelată și asocierea imediată cu plăcerea. Pentru adulți este o mică evadare dulce. Totuși, atunci când vine momentul să o introducem în alimentația celor mici, întrebările nu întârzie să apară: este sănătoasă? Când poate fi oferită? Și cât este prea mult? Publicația italiană cookist.it scrie că ciocolata poate face parte dintr-o dietă echilibrată, dar doar în porții mici și în contexte potrivite.
Pot copiii să mănânce ciocolată?
Ciocolata poate face parte dintr-o dietă echilibrată și pentru copii, dar numai dacă este consumată cu moderație. Ghidurile pentru o alimentație sănătoasă reamintesc că nu există alimente „interzise”, ci frecvențe și cantități de respectat. De fapt, ciocolata este un desert și trebuie tratată ca atare. De exemplu, ciocolata neagră, pe lângă antioxidanții (flavonoizi), magneziul și fierul pe care le conține, furnizează și teobromină, o substanță cu un efect ușor stimulant asupra sistemului nervos central – cam ca și cofeina, dar mai puțin puternică.
De la ce vârstă se introduce ciocolata
Momentul introducerii este esențial. În perioada diversificării, ciocolata nu este necesară, deoarece zahărul și grăsimile saturate nu aduc beneficii bebelușilor. După vârsta de 2 ani, însă, o mică porție, într-un context social plăcut și nu ca recompensă, poate deveni o ocazie de educație alimentară și de echilibru. Momentul potrivit este acela în care copilul are deja o alimentație variată, bogată în fructe, legume, cereale integrale și surse proteice de bună calitate.
Care sunt cantitățile recomandate
Recomandările nutriționale sunt stricte:
-
până la 2 ani, 10 grame o dată pe săptămână sunt mai mult decât suficiente, ba chiar deloc necesare;
-
la 3–6 ani poți oferi 20 de grame de ciocolată o dată pe săptămână, mereu în locul altor deserturi, sau poți împărți porția în bucăți mai mici distribuite de-a lungul săptămânii;
-
la 7–10 ani se pot oferi 25 de grame chiar de două ori pe săptămână.
Cum alegem ciocolata potrivită
Ciocolata de calitate se recunoaște din etichetă. Iată ce trebuie verificat:
-
cacao (nu zahărul) trebuie să fie primul ingredient;
-
evită ciocolata cu grăsimi vegetale diferite de untul de cacao;
-
prefer-o pe cea fără îndulcitori și arome artificiale;
-
alege ciocolată neagră (cel puțin 70%), deși pentru cei mici este potrivită și ciocolata cu lapte cu un profil nutrițional bun.
Un mic truc: cu cât ciocolata este mai amară, cu atât conținutul de zahăr este mai mic și beneficiile aduse de cacao sunt mai intense. Dar nimic nu interzice ciocolata cu lapte, pentru că ceea ce contează este cantitatea (mică) și frecvența (ocazională) cu care este oferită.
