Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cel mai potrivit pește pentru vară: de ce să-l alegi și cum îl poți prepara

    13/07/20254 Mins Read58
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Cu temperaturile ridicate din timpul verii, organismul are nevoie de mâncăruri mai ușoare, bogate în apă și ușor de digerat, care să ne ajute să menținem un echilibru nutrițional. În acest context, peștele este o alegere excelentă: se gătește rapid, este versatil și are numeroase beneficii pentru sănătate. Nu toți peștii sunt la fel, iar alegerea corectă poate face diferența, scrie G4Food.

    Iată care sunt cei mai benefici pești mediteraneeni pentru această perioadă a anului și de ce merită să-i includem în dieta noastră estivală. Îi găsim atât în variantă proaspătă, cît și congelați.

    Sardinele: mici, dar puternice

    Sardinele sunt unul dintre cei mai compleți și sustenabili pești pe care îi putem consuma. În plus, vara sunt în plin sezon, ceea ce înseamnă că sunt mai gustoase, mai economice și mai ușor de găsit. Sunt o sursă excelentă de omega-3, vitamine din grupul B (în special B12 și niacină), vitamina D și minerale precum calciu, fosfor și seleniu. Sunt foarte versatile în bucătărie, putând fi preparate la grătar, la cuptor sau sub formă de marinată rece, ceea ce le face un fel de mâncare ideal pentru zilele călduroase.

    Tonul

    Tonul este un tip de pește foarte apreciat pentru gustul său și textura fermă. Este bogat în proteine cu valoare biologică ridicată și conține, de asemenea, acizi grași omega-3, precum și vitaminele A, D și B12. Este ideal pentru prepararea de feluri de mâncare reci, cum ar fi salate, tartar și ceviche, sau preparate simple: gătit pe grătar sau în tigaie.

    Macroul: un pește gras uneori uitat

    Macroul este unul dintre peștii cei mai bogați în grăsimi sănătoase. Conține o cantitate mare de EPA și DHA, precum și Omega-3 cu acțiune antiinflamatoare și protectoare cardiovasculară. Deși sezonul său începe primăvara, rămâne o opțiune excelentă în primele luni de vară. Cel mai bun lucru este gustul său intens, care se combină foarte bine cu citrice și legume de sezon, iar marinat sau gătit la cuptor cu legume poate fi o delicatesă ușoară și foarte hrănitoare.

    Dorada și bibanul de mare: două opțiuni delicioase de pește alb

    Acești pești albi sunt săraci în grăsimi și foarte ușor de digerat, ceea ce îi face ideali pentru mesele de prânz sau cină când căldura este sufocantă. Pot fi preparați la cuptor cu lămâie, în papillote sau chiar reci în salată. Sunt minunați și sub formă de ceviche și sunt foarte bogați în proteine, fosfor și vitamina B12.

    Codul: versatil și plin de savoare

    Codul este o sursă excelentă de proteine, sărac în grăsimi și bogat în vitamina B12, fosfor și seleniu. Vara poate fi opțiunea perfectă, fărâmițat într-o salată de roșii sau chiar adăugat la o salată de cartofi, o adevărată minune.

    Dacă peștele proaspăt te arde la buzunar, alternativa, de care nu trebuie să ne ferim, este peștele congelat. E o variantă comodă și chiar mai sigură în ceea ce privește posibilitatea de toxiinfecții. Trebuie doar să-l decongelăm corect… la frigider, lăsându-i timpul necesar pentru ca temperatura să crească treptat și, în acest fel, ne putem bucura de pește la un preț mai economic și cu mai puține bătăi de cap.

    Cum gătim pește vara

    Ce trebuie să avem în vedere când gătim pește vara?

    1. Controlați timpul de gătire: evitați gătirea excesivă pentru a-i menține suculența și valoarea nutrițională, dar aveți grijă să fie preparat termic corespunzător.
    2. Combinați-l bine cu legume de sezon, fructe acide (cum ar fi citrice sau mango) sau sosuri ușoare pe bază de ulei de măsline; iaurtul merge și el excelent, alături de lămâie și ierburi aromatice.
    3. Prioritizați peștii de sezon: sunt mai proaspeți, mai sustenabili și mai gustoși.
    4. Un mic detaliu este că uleiul de măsline extravirgin îmbunătățește absorbția vitaminelor liposolubile (A, D, E și K) și este un aliat digestiv și antioxidant perfect.

    Peștele vara nu este doar un aliment ușor și delicios, ci și o sursă esențială de nutrienți care favorizează sănătatea cardiovasculară, ajută la menținerea hidratării și întărește imunitatea.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 27/12/2025

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    RECOMANDATE 27/12/2025

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    Gastronomie 27/12/2025

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Populare în ultima lună
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025108 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202599 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202586 Views
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/202578 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 27/12/20255 Mins Read29 Views

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    Un atac de panică nu este acea grijă apăsătoare pe care o avem ocazional. Este…

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Cele mai vizitate destinații turistice din 2025, potrivit unui clasament

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Cele mai populare

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.