Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cine este Cezar Paul-Bădescu, scriitorul din manualul de română, care a vizitat elevii din Cahul după un mesaj primit de la aceștia pe Facebook

    World Travel Awards: Portugalia a fost votată „Cea mai bună destinație din Europa” pentru 2025

    Câți pași sunt suficienți pentru sănătatea inimii? Ce spune un nou studiu

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Conservarea căpșunilor: 5 moduri de a le consuma tot anul

    12/05/20253 Mins Read38
    Foto: lacucinaitaliana.it
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    În zilele noastre, căpșunile se găsesc pe tot parcursul anului în multe supermarketuri, deși acestea se coc în mod natural doar primăvara, asemeni celor mai suculente roșii și a pepenilor dulci. Este recomandat să consumăm alimente de sezon pentru un aport maxim de nutrienți, vitamine, minerale și antioxidanți. Produsele de sezon se coc în mod natural, fără utilizarea excesivă de conservanți sau tratamente artificiale, păstrându-și intacte proprietățile nutritive. Nu trebuie trecut cu vederea nici faptul că fructele cultivate în sezonul lor natural necesită mai puține resurse energetice, cum ar fi încălzirea sau iluminatul artificial, și reduc nevoia de transport pe distanțe lungi. Acest lucru duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a impactului asupra mediului, arată La cucina Italiana. 

    Căpșuni congelate

    Pentru congelarea căpșunilor este necesar să le spălați foarte bine, să înlăturați frunzele și să le uscați bine. Apoi scufundă-le în vin alb și uscațile ușor cu un preosop de hârtie. Acoperiți-le cu zahăr pudră și puneți-le într-o pungă pentru congelator. Se vor păstra timp de câteva luni și le puteți folosi pentru a prepararea unui sorbet rapid.

    Cuburi de gheață cu căpșuni

    Pentru a vă face băuturile mai reci și mai colorate, puneți căpșuni mici, sau pe bucăți, în interiorul unei forme pentru cubulețe de gheață și acoperiți cu apă sau ceai. Lăsați să înghețe câteva ore și apoi folosiți cuburile de căpșuni după bunul plac. Acestea sunt perfecte pentru limonadă.

    Dulceață de căpșuni

    Dulceața de căpșuni este cea mai clasică metodă de conservare a acestui fruct. Se obține prin fierberea a 1 kg de căpșuni, bine spălate și fără codițe, cu 500 g de zahăr, într-un vas înalt. Compoziția trebuie amestecată continuu timp de aproximativ o oră și apoi pusă în borcane de sticlă sterilizate timp de 30 de minute, în apă clocotită. Borcanele trebuie închise imediat și întoarse cu susul în jos până se răcesc.

    Lichior de căpșuni

    Pentru un desert cu care să te răsfeți după masă, poți prepara un lichior de căpșuni făcut în casă. Pentru a-l prepara aveți nevoie de 1 kg căpșuni, 1 litru alcool de 90°, 1 kg zahăr și 1/2 litru apă. Spălați căpșunile și îndepărtați frunzele. Într-un bol încăpător zdrobiți-le până obțineți o masă lichidă din pulpă de căpșună. Puneți amestecul într-un borcan mare de sticlă și adăugați alcoolul. Închideți borcanul și lăsați-l la macerat timp de cel puțin 10 zile. După zece zile, se topește 1 kg de zahăr, la foc mic, cu o jumătate de litru de apă – este necesar amestecul continuu, pentru a nu lăsa zahărul să se ardă. Când zahărul s-a dizolvat complet, se oprește focul și se lasă să se răcească. Se adaugă siropul de apă cu zahăr direct în recipientul cu alcool și căpșuni, se amestecă bine și se închide borcanul ermetic. Lăsați la macerat timp de încă 20 de zile și nu uitați să agitați borcanul cel puțin o dată pe zi. După ce a trecut timpul necesar, puteți îmbutelia lichiorul.

    Sirop de căpșuni

    Tăiați 500 g căpșuni în bucăți și puneți-le într-un vas la macerat cu 250 g zahăr timp de trei ore. După acest timp, se mixează amestecul și se strecoară printr-o sită. Puneți totul înapoi în oală, adăugați apă și puneți pe foc până când amestecul ajunge la fierbere. Apoi se toarnă în borcane de sticlă sterilizate și se închid ermetic. Acest sirop se servește cel mai bine pe înghețată sau în aluatul de prăjituri și gogoși.

    Articol și foto: La cucina italiana

    conservare căpșuni

    Articole asemănătoare

    Cultură 26/10/2025

    Cine este Cezar Paul-Bădescu, scriitorul din manualul de română, care a vizitat elevii din Cahul după un mesaj primit de la aceștia pe Facebook

    Cultură 26/10/2025

    World Travel Awards: Portugalia a fost votată „Cea mai bună destinație din Europa” pentru 2025

    RECOMANDATE 26/10/2025

    Câți pași sunt suficienți pentru sănătatea inimii? Ce spune un nou studiu

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României
    24/10/20254.504 Views
    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament
    22/10/20254.063 Views
    (VIDEO) S-a născut prematur, iar medicii nu-i dădeau șanse să poată vorbi sau merge. Acum, la 22 de ani, a luptat în ring cu idolul său, Cătălin Moroșanu
    25/10/20253.475 Views
    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat
    21/10/20253.470 Views
    Recomandate
    Cultură 26/10/20256 Mins Read41 Views

    Cine este Cezar Paul-Bădescu, scriitorul din manualul de română, care a vizitat elevii din Cahul după un mesaj primit de la aceștia pe Facebook

    „Totul a început cu un mesaj pe care l-am primit de la o elevă din…

    World Travel Awards: Portugalia a fost votată „Cea mai bună destinație din Europa” pentru 2025

    Câți pași sunt suficienți pentru sănătatea inimii? Ce spune un nou studiu

    Copilul minor pleacă în excursie peste hotare? Tot ce trebuie să știe părinții

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cine este Cezar Paul-Bădescu, scriitorul din manualul de română, care a vizitat elevii din Cahul după un mesaj primit de la aceștia pe Facebook

    World Travel Awards: Portugalia a fost votată „Cea mai bună destinație din Europa” pentru 2025

    Câți pași sunt suficienți pentru sănătatea inimii? Ce spune un nou studiu

    Cele mai populare

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament

    (VIDEO) S-a născut prematur, iar medicii nu-i dădeau șanse să poată vorbi sau merge. Acum, la 22 de ani, a luptat în ring cu idolul său, Cătălin Moroșanu

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.