Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Muncă

    Soiul de grâu care se poate cultiva și în deșert. Poate crește și la temperaturi de peste 50 de grade Celsius

    15/04/20253 Mins Read22
    Foto: agroexpert.md
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Un soi de grâu cu un conținut record de proteină – 19,3% – a fost dezvoltat în Emiratul Sharjah, în mijlocul deșertului, folosind tehnologii biotehnologice avansate, fără pesticide, fertilizanți chimici sau modificări genetice. Este vorba despre Sharjah1, un grâu rezistent la salinitate și secetă extremă, considerat de autoritățile din Emiratele Arabe Unite (EAU) drept „cel mai inovator soi de grâu din lume”, notează publicația germană Agrarheute, potrivit G4Food. 

    Pentru crearea sa, au fost analizate peste 1.450 de varietăți de grâu. Proiectul a fost coordonat de un „laborator specializat în biotehnologie”, care a accelerat procesul de îmbunătățire genetică, iar rezultatul este un grâu „fără chimicale și modificări genetice”.

    Potrivit agenției media consulta, producția acestui soi performant, capabil să crească în condiții de peste 50°C, a fost realizată la ferma de grâu Mleiha din Sharjah, situată în deșert, cu un consum minim de apă. În locul substanțelor de sinteză, s-au utilizat doar îngrășăminte organice, compost fermentat și minerale extrase din munți.

    Emirul de Sharjah, Sheikh Dr. Sultan bin Mohammed Al Qasimi, cultivă acest grâu pe o suprafață de 1.428 hectare în zona deșertică. Producția din acest an este estimată la aproximativ 6.000 de tone.

    Printre tehnologiile folosite se numără sisteme de irigare economice controlate prin inteligență artificială

    Ministra Mediului și a Schimbărilor Climatice din EAU, Dr. Amna Al Dahak, subliniază rolul acestui soi în promovarea unei agriculturi inteligente din punct de vedere climatic. Printre tehnologiile folosite se numără sisteme de irigare economice controlate prin inteligență artificială, care au redus consumul de apă cu aproximativ 30%. Ferma utilizează și imagini termice satelitare, precum și sisteme de monitorizare meteo.

    Potrivit publicației Bäko-Magazin, făina obținută din acest grâu este „cu densitate nutrițională ridicată, structură excelentă a glutenului, activitate enzimatică ideală și capacitate perfectă de fermentare”. Proiectul Saba Sanabel, care a început în 2020, a analizat peste 250 de soiuri adaptate la condiții climatice extreme, utilizând doar varietăți fără modificări genetice.

    „Inovația în domeniul biotehnologic dovedește că putem învinge chiar și cele mai dure provocări agricole”

    „Inovația în domeniul biotehnologic dovedește că putem învinge chiar și cele mai dure provocări agricole”, a declarat ministra Amna Al Dahak. Cu o producție anuală estimată la 15.200 de tone, ferma acoperă integral necesarul de grâu al emiratului Sharjah, reducând dependența de importuri.

    „Soiul depășește standardele globale și îl transformă într-unul dintre cele mai valoroase din punct de vedere nutrițional la nivel mondial”, afirmă Dr. Osama Hussein Qambar, reprezentant al Departamentului de Agricultură și Zootehnie din Sharjah. El consideră acest proiect un model local de agricultură sustenabilă și regenerativă.

    Interesul pentru Sharjah1 este în creștere: grâul este deja folosit în produse precum pâinea sau pastele, iar atât producători locali, cât și internaționali, și-au manifestat dorința de a-l utiliza. Datorită cererii globale tot mai mari, autoritățile din Sharjah analizează posibilitatea exportului, dorind să își consolideze poziția pe piața internațională a cerealelor. Soiul a primit mai multe certificate internaționale de calitate și a fost distins în EAU cu premiul pentru Cea mai bună inovație în domeniul sustenabilității.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 07/12/2025

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Gastronomie 07/12/2025

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    RECOMANDATE 07/12/2025

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Populare în ultima lună
    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău
    04/12/20251.162 Views
    De ce a ales să-și crească Valentina Nafornița copiii la Chișinău, deși putea locui oriunde în Europa
    05/12/2025352 Views
    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”
    01/12/2025302 Views
    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București
    01/12/2025298 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 07/12/20252 Mins Read126 Views

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Schimbarea regulată a bureților de bucătărie este un obicei de igienă esențial pentru a preveni…

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Prevenirea răcelilor: măsuri esențiale pentru menținerea sănătății în sezonul rece

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Cele mai populare

    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău

    De ce a ales să-și crească Valentina Nafornița copiii la Chișinău, deși putea locui oriunde în Europa

    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.