Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    (VIDEO) „Ești extraordinară!” Cine e Mădălina Țurcan, tânăra de 20 de ani care a fascinat juriul și a trecut mai departe la Vocea României

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Modalități delicioase de a găti varza. Rețete de care să te bucuri pe tot parcursul anului

    04/04/20253 Mins Read30
    Foto: foodnation.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Varza este o legumă de bază în multe culturi din întreaga lume. Acesat este sănătoase și versatilă în bucătărie. Fie că vrei să o folosești într-o salată proaspătă, într-o tocană caldă sau într-un preparat la cuptor, aceasta va fi la fel de gustoasă și poate fi ușior ajustată într-o multitudine de moduri pentru a se potrivi gusturilor tale.

    Soiuri de varză

    Varza verde-albă netedă – ceea ce numim în mod obișnuit „varză”, cunoscută și sub numele de varză cu frunze moi. Frunzele exterioare sunt verzi deschis, iar cele interioare sunt albe. Are o aromă puternică, iar frunzele sale sunt mai dure.

    Varza albă sau Milano – cunoscută și sub numele de varză crețată, varză rotundă sau varză Savoia. Se caracterizează prin frunze ridate și crețe, de culoare verde, uneori cu nuanțe albăstrui.

    Varza roșie sau violetă – rotundă, cu frunze netede. Are un gust ușor mai dulce decât alte soiuri și se remarcă prin culoarea violet intens a frunzelor, care adaugă un plus de unicitate preparatelor.

    Beneficiile consumului de varză pentru sănătate

    Ajută digestia: conține multe vitamine și minerale care susțin funcționarea corectă a sistemului digestiv. Deși consumată crudă poate fi uneori greu digerabilă, gătită ajută la îmbunătățirea digestiei, mai ales în cazul digestiei lente. De asemenea, ajută tranzitul intestinal și, datorită conținutului ridicat de fibre, este adesea recomandată pentru persoanele cu constipație sau colită.

    Previne obezitatea și diabetul: oferă o senzație puternică de sațietate, dar conține doar 23 de calorii la 100 de grame și are o cantitate foarte mică de carbohidrați, ceea ce o face ideală pentru persoanele obeze sau diabetice.

    Proprietăți anticancerigene: la fel ca alte legume crucifere, varza conține compuși care pot ajuta la reducerea riscului de cancer și este recomandată persoanelor cu risc crescut de a dezvolta cancer, precum și celor care urmează tratamente.

    Este un antibiotic natural: conțind substanțe care pot reduce germenii infecțioși, având astfel un efect antibiotic natural.

    Ajută sănătatea respiratorie: preparată sub formă de sirop, varza poate fi foarte eficientă în tratarea anginei pectorale, răgușelii și afecțiunilor bronșice. Este ușor de preparat: se stoarce sucul de varză, se adaugă puțină miere și se fierbe. După ce se răcește, sunt suficiente 5-6 linguri pe zi pentru a observa îmbunătățiri.

    Alinarea durerilor localizate: dacă suferi de dureri în zona laterală sau inferioară a spatelui, precum și de afecțiuni reumatice, frunzele de varză aburite și fierbinți pot ajuta la ameliorarea simptomelor. De asemenea, sunt utile pentru inflamațiile hepatice și renale, potrivit ABC.

    Cum poți găti varza fără a-i pierde proprietățile:

    Alegeți varză cu frunze binre strânse și de culoare albă, deoarece acestea sunt de o calitate superioară.

    Dacă nu crezi că o vei consuma pe toată înainte de a se strica, poți congela varza. Fierbe-o în apă cu sare pentru câteva minute, scurge-o și apoi pune-o într-o pungă de congelator. Poate fi păstrată mai mult de 6 luni.

    Când gătești varza, acoperă cratița cu o cârpă înmuiată în oțet.

    Poți adăuga o bucățică de pâine în timpul gătitului pentru a reduce mirosul, iar folosirea chimenului nu doar că ajută la prevenirea mirosului neplăcut, dar face și digestia mai ușoară.

    Rețete

    Câteva rețete care te vor face să îndrăgești această legumă:

    1. Cartofi umpluți cu salată de varză

    2. Plăcintă cu varză

    3. Crema de varză cu creveți și spanac prăjit

    4. Ruladă de varză cu curcan și prune

    5. Varză cu cod

    6. Varză umplută cu carne

    7. Găluște de bacalao cu varză

    cum gătim varza preparare varză

    Articole asemănătoare

    Advertoriale 24/10/2025

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    Cultură 24/10/2025

    (FOTO) De la București la Cahul: scriitorul Cezar Paul-Bădescu a ajuns la elevii din satul Roșu

    Mediu 24/10/2025

    Clădiri ameninţate de creşterea nivelului mării în acest secol, avertizează un studiu

    Populare în ultima lună
    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament
    22/10/20253.917 Views
    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat
    21/10/20253.436 Views
    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României
    24/10/2025718 Views
    (VIDEO) „Ești Picasso al notelor muzicale”. O tânără din R. Moldova a cucerit jurații de la „Vocea României”
    21/10/2025613 Views
    Recomandate
    Cultură 25/10/20252 Mins Read81 Views

    (VIDEO) „Ești extraordinară!” Cine e Mădălina Țurcan, tânăra de 20 de ani care a fascinat juriul și a trecut mai departe la Vocea României

    Mădălina și-a descoperit vocea la doar patru ani, iar de atunci pasiunea a crescut din…

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    (FOTO) De la București la Cahul: scriitorul Cezar Paul-Bădescu a ajuns la elevii din satul Roșu

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    (FOTO) De la București la Cahul: scriitorul Cezar Paul-Bădescu a ajuns la elevii din satul Roșu

    Clădiri ameninţate de creşterea nivelului mării în acest secol, avertizează un studiu

    Cele mai populare

    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.