Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Damian Spinei – tânărul care cântă dorul și bucuria neamului său: „Este o formă de arhivă vie”

    Faci sport? Vezi care sunt cele mai bune alimente și băuturi pentru refacerea musculară

    Steve Wozniak, co-fondatorul Apple, la Chișinău: distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al UTM

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Riscurile consumului de brânză din lapte crud: cum poate supraviețui virusul gripal aviar în brânzeturile nepasteurizate

    02/04/20252 Mins Read14
    Foto: verywellhealth/gettyimage
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Un studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea Cornell a adus în prim-plan o problemă de sănătate publică legată de brânza din lapte crud: virusul gripal aviar poate supraviețui în aceste brânzeturi timp de câteva luni. Deși autoritățile de sănătate au recomandat evitarea consumului de lapte crud din cauza riscurilor de contaminare cu virusul gripal aviar și alți patogeni, până acum riscurile asociate brânzeturilor din lapte crud nu erau pe deplin înțelese, relatează VeryWell Health. 

    În Statele Unite ale Americii (SUA), brânza făcută din lapte crud trebuie să aibă o perioadă de maturare de 60 de zile înainte de a fi comercializată.

    Se considera că acest proces reduce riscurile de contaminare cu patogeni, însă studiul recent a arătat că această perioadă de maturare ar putea să nu fie suficientă pentru a distruge virusul H5N1, cauzatorul gripei aviare.

    În ciuda faptului că până acum nu s-au înregistrat cazuri de contaminare cu virusul gripal aviar prin consumul de brânză din lapte crud, experții în sănătate publică monitorizează cu atenție acest fenomen.

    Cercetătorii nu sunt siguri de ce virusul gripal aviar poate supraviețui în brânza din lapte crud, dar au constatat că grăsimile și proteinele din brânză, alături de temperatura relativ scăzută a maturării, ar putea contribui la stabilitatea acestuia.

    De asemenea, alți viruși care afectează vacile, ar putea supraviețui și ei acestui proces de maturare, chiar dacă nu au fost studiate în detaliu, întrucât nu prezintă riscuri majore pentru sănătatea umană.

    Pentru cei care doresc să evite consumul de brânză din lapte crud din precauție, este important să verifice etichetele produselor pentru a vedea dacă este specificat „lapte nepasteurizat”. Deși FDA nu cere producătorilor să menționeze dacă brânza este făcută din lapte nepasteurizat, scrie VeryWell Health. 

    Articole asemănătoare

    Cultură 20/10/2025

    Damian Spinei – tânărul care cântă dorul și bucuria neamului său: „Este o formă de arhivă vie”

    RECOMANDATE 20/10/2025

    Faci sport? Vezi care sunt cele mai bune alimente și băuturi pentru refacerea musculară

    Muncă 20/10/2025

    Steve Wozniak, co-fondatorul Apple, la Chișinău: distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al UTM

    Populare în ultima lună
    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său
    14/10/20252.082 Views
    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia
    16/10/2025616 Views
    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate
    16/10/2025610 Views
    Primăria Chișinău respinge acuzațiile Adrianei Ochișanu și explică de ce a fost amânat proiectul filmului lui Gheorghe Urschi
    16/10/2025330 Views
    Recomandate
    Cultură 20/10/20259 Mins Read4 Views

    Damian Spinei – tânărul care cântă dorul și bucuria neamului său: „Este o formă de arhivă vie”

    S-a născut la Drochia, într-o familie care i-a oferit nu doar dragoste, ci și rădăcini…

    Faci sport? Vezi care sunt cele mai bune alimente și băuturi pentru refacerea musculară

    Steve Wozniak, co-fondatorul Apple, la Chișinău: distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al UTM

    Ce alimente și băuturi ajută la reducerea anxietății?

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Damian Spinei – tânărul care cântă dorul și bucuria neamului său: „Este o formă de arhivă vie”

    Faci sport? Vezi care sunt cele mai bune alimente și băuturi pentru refacerea musculară

    Steve Wozniak, co-fondatorul Apple, la Chișinău: distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al UTM

    Cele mai populare

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia

    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.