Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    (VIDEO) „Ești extraordinară!” Cine e Mădălina Țurcan, tânăra de 20 de ani care a fascinat juriul și a trecut mai departe la Vocea României

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Spanacul: beneficii pentru sănătate, precauții și moduri delicioase de consum

    28/03/20253 Mins Read25
    Foto: sinaia.tavernasarbului.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Dacă vrei să îți crești aportul de fier, să îți menții oasele puternice sau să îți atingi obiectivele zilnice de consum de legume, adăugarea spanacului în alimentație poate fi de ajutor. Consumul regulat de spanac, ca parte a unei alimentații echilibrate, sprijină o gamă largă de obiective de sănătate, arată Eating Well. 

    Poate reduce tensiunea arterială și vederea

    Nitrații sunt compuși adesea asociați cu alimentele procesate, însă aceștia se regăsesc și în mod natural în legume cu frunze verzi și rădăcinoase, având beneficii pentru sănătate. Potrivit unui studiu, adulții sănătoși care au consumat zilnic o porție de supă de spanac timp de o săptămână au avut valori mai scăzute ale tensiunii arteriale și semne reduse de rigiditate arterială, comparativ cu cei care au consumat o supă cu un conținut redus de nitrați. Alte studii au confirmat rezultate similare la persoanele sănătoase, însă efectele asupra celor cu hipertensiune arterială nu sunt la fel de evidente.

    Totodată, spanacul este bogat în antioxidanți precum luteina și zeaxantina, care pot îmbunătăți sănătatea ochilor și pot reduce riscul de degenerescență maculară legată de vârstă. Studiile arată că acești antioxidanți pot contribui la reducerea riscului de cataractă și a progresiei degenerescenței maculare.

    Poate îmbunătăți digestia și susține sănătatea oaselor

    Dacă ai probleme cu constipația, consumul de spanac poate ajuta la reglarea digestiei. Este o sursă bună de fibre și apă, doi factori esențiali pentru un sistem digestiv sănătos. O cană de spanac gătit conține peste 4 grame de fibre. Deși pentru aceeași cantitate de fibre ar trebui să consumi aproximativ 5 căni de spanac crud, îl poți include mai ușor în alimentație prin gătire, în supe sau smoothie-uri.

    Menținerea sănătății oaselor este importantă, având în vedere că 1 din 2 femei și 1 din 5 bărbați cu vârsta peste 50 de ani vor suferi o fractură asociată osteoporozei pe parcursul vieții. Spanacul este o sursă excelentă de vitamina K, care contribuie la mineralizarea osoasă.

    Mai mult fier

    Datorită conținutului ridicat de fier, spanacul sprijină producția de hemoglobină, proteina care transportă oxigenul în sânge. Deoarece fierul din spanac se absoarbe mai greu, este recomandat să fie consumat alături de alimente bogate în vitamina C, cum ar fi căpșunile, ardeii grași sau portocalele.

    Valori nutriționale pentru o cană de spanac gătit:

    • Calorii: 41

    • Carbohidrați: 7 g

    • Fibre: 4 g

    • Proteine: 5 g

    • Grăsimi totale: 1 g

    • Sodiu: 126 mg (5% din doza zilnică recomandată)

    • Calciu: 245 mg (19% din DZR)

    • Fier: 6 mg (36% din DZR)

    • Potasiu: 839 mg (18% din DZR)

    • Vitamina A: 94% din DZR

    • Vitamina C: 20% din DZR

    • Folat: 66% din DZR

    • Vitamina K: 740% din DZR

    Precauții

    Deși spanacul este în general sigur pentru consum, unele persoane ar trebui să fie atente la cantitatea ingerată:

    • Interacțiuni cu anticoagulantele: datorită conținutului ridicat de vitamina K, persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui ar trebui să mențină un aport constant de spanac.

    • Absorbția calciului: oxalații din spanac pot împiedica absorbția calciului, motiv pentru care este recomandat să fie consumat separat de suplimentele de calciu.

    • Riscul de pietre la rinichi: persoanele predispuse la pietre la rinichi ar trebui să limiteze consumul de spanac, deoarece oxalații pot contribui la formarea acestora.

    Modalități de consum

    • Adăugat în supe

    • Folosit în smoothie-uri

    • În salate

    • În paste

    • Gătit cu ouă

    spanac

    Articole asemănătoare

    Advertoriale 24/10/2025

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    Cultură 24/10/2025

    (FOTO) De la București la Cahul: scriitorul Cezar Paul-Bădescu a ajuns la elevii din satul Roșu

    Mediu 24/10/2025

    Clădiri ameninţate de creşterea nivelului mării în acest secol, avertizează un studiu

    Populare în ultima lună
    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament
    22/10/20253.919 Views
    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat
    21/10/20253.436 Views
    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României
    24/10/2025727 Views
    (VIDEO) „Ești Picasso al notelor muzicale”. O tânără din R. Moldova a cucerit jurații de la „Vocea României”
    21/10/2025613 Views
    Recomandate
    Cultură 25/10/20252 Mins Read83 Views

    (VIDEO) „Ești extraordinară!” Cine e Mădălina Țurcan, tânăra de 20 de ani care a fascinat juriul și a trecut mai departe la Vocea României

    Mădălina și-a descoperit vocea la doar patru ani, iar de atunci pasiunea a crescut din…

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    (FOTO) De la București la Cahul: scriitorul Cezar Paul-Bădescu a ajuns la elevii din satul Roșu

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    (FOTO) De la București la Cahul: scriitorul Cezar Paul-Bădescu a ajuns la elevii din satul Roșu

    Clădiri ameninţate de creşterea nivelului mării în acest secol, avertizează un studiu

    Cele mai populare

    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.