Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Beneficiile ghimbirului: cum ajută la reducerea glicemiei și îmbunătățirea sănătății

    18/03/20255 Mins Read39
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Ghimbirul, bogat în polifenoli, este condimentul ideal, potrivit eatingwell.com, pentru a ajuta la scăderea zahărului din sânge. Ghimbirul poate influența pozitiv și nivelurile de colesterol. Zahărul ridicat în sânge (glicemia), pe termen lung, poate duce la diabet sau prediabet, transmite G4food.

    Beneficiile condimentelor merg dincolo de faptul că îmbunătățesc gustul mâncării. Acestea au și proprietăți de sănătate reale. Iar când vine vorba de reducerea zahărului din sânge și îmbunătățirea rezistenței la insulină, scorțișoara este, poate, cel mai frecvent condiment recomandat pentru acest lucru. Dar, deși este delicioasă, dacă te concentrezi doar pe scorțișoară, s-ar putea să ratezi alte condimente care pot fi la fel de eficiente. La fel de eficient ca scoțișoara este ghimbirul.

    Cum ajută ghimbirul la scăderea nivelului de zahăr din sânge

    Ghimbirul este pe primul loc datorită beneficiilor sale puternice pentru zahărul din sânge. Conține polifenoli puternici, precum gingerolul, care combat inflamația, un factor ce poate ajuta indirect la echilibrarea zahărului din sânge, spune Kanchan Koya, specialist în nutriție și profesor de științe biomedicale la Harvard. „Inflamația a fost asociată cu rezistența la insulină și controlul slab al zahărului din sânge. Prin urmare, echilibrarea inflamației cu condimente precum ghimbirul poate avea un efect benefic asupra zahărului din sânge,” spune ea, adăugând că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma această legătură.

    Multe dintre studiile care susțin utilizarea ghimbirului au fost realizate cu suplimente de ghimbir. Acesta diferă de utilizarea ghimbirului în rețete. Cu toate acestea, rezultatele privind ghimbirul și zahărul din sânge sunt interesante și promițătoare.

    Într-o revizuire și meta-analiză publicată în Nutrients, în 2024, cercetătorii au investigat efectele unor ierburi și condimente comune din dieta mediteraneană – chimenul negru, cuișoarele, pătrunjelul, șofranul, cimbrul, ghimbirul, piperul negru, rozmarinul, turmericul, busuiocul, oregano și scorțișoara – asupra zahărului din sânge la persoanele cu diabet de tip 2. Ei au măsurat nivelurile de glucoză sanguină la fasting, hemoglobina glicată (A1C) și concentrațiile de insulină. Ghimbirul, curcumina, șofranul și scorțișoara au scăzut semnificativ zahărul din sânge pe stomacul gol, în timp ce chimenul negru și ghimbirul au redus A1C și au scăzut nivelurile de insulină. Ghimbirul suplimentar (doze de la 600 la 3.000 mg pe zi) a fost singurul condiment care a avut un impact semnificativ asupra tuturor celor trei rezultate măsurate. Comparativ, 1.000 mg de ghimbir este aproximativ o jumătate de linguriță de ghimbir măcinat sau o linguriță de ghimbir crud ras.

    Beneficiile ghimbirului și turmericului pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge

    „Unele cercetări sugerează că ghimbirul poate influența pozitiv zahărul din sânge prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și încetinirea digestiei carbohidraților, ceea ce duce la o creștere mai mică a zahărului din sânge după o masă,” spune nutriționista Colette Micko. Această cercetare a fost o meta-analiză a 10 studii publicată în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, în 2018. Ghimbirul ar putea inhiba enzimele care joacă un rol în digestia și absorbția carbohidraților, precum și să influențeze căile metabolice legate de glucoză și să protejeze celulele beta (celulele care produc insulină în pancreas), subliniază autorii acelei studii.

    Ghimbirul prezintă beneficii suplimentare, subliniază Micko: „Mulți oameni care au prediabet și diabet sunt expuși unui risc mare de boli cardiovasculare, iar ghimbirul a demonstrat că poate influența pozitiv nivelurile de colesterol.”

    Deși nu avem multe date clinice care să examineze efectul utilizării culinare a ghimbirului, Koya subliniază că gătitul cu acest condiment poate ajuta. „Există puține riscuri în utilizarea ghimbirului, așa că recomand să îl incluzi pentru acei polifenoli benefici, efectele antiinflamatorii și de stimulare a digestiei,” spune ea. Singura precauție este dacă ai arsuri la stomac, deoarece cantitățile mari de ghimbir pot agrava simptomele, adaugă Koya.

    Consumarea unei varietăți de plante – inclusiv ierburi și condimente – este o strategie importantă pentru a ajuta la prevenirea diabetului sau la gestionarea zahărului din sânge dacă ai această afecțiune. „Ierburile și condimentele adaugă gust și varietate. De asemenea, au un potențial de reducere a inflamației,” spune Micko. În plus, ierburile și condimentele nu conțin sodiu sau grăsimi adăugate, factori importanți de luat în considerare dacă ai diabet și trebuie să fii atent la sănătatea inimii tale.

    Totuși, reține că simpla adăugare a unui singur condiment sau ierburi în alimentația ta, fără alte schimbări, nu va reduce magic zahărul din sânge. Aici intervine recomandarea de a consuma o varietate de ierburi, condimente și alte alimente vegetale, precum legumele, fructele, leguminoasele, nucile și semințele, atunci când îți creezi o dietă prietenoasă cu zahărul din sânge.

    Cum poți încorpora ghimbirul în alimentația ta

    Există multe oportunități de a adăuga ghimbir în mâncărurile pe care le apreciezi. Combină ghimbirul cu alimente bogate în fibre, un ingredient esențial în gestionarea zahărului din sânge. Fibrele sunt partea nedigerabilă a carbohidraților găsită în plante (fructe, legume, nuci, semințe, leguminoase și cereale integrale), care promovează regularitatea digestivă și senzația de sațietate, contribuie la sănătatea intestinală și reducerea vârfurilor de zahăr din sânge.

    • Îți poți începe dimineața cu un smoothie cu ghimbir sau ovăz peste noapte inspirat de plăcinta de mere.
    • Poți pregăti o salată consistentă sau chiar un bol de orez personalizabil.
    • Gătește somon cu ghimbir și broccoli prăjit și servește-l cu cartofi dulci prăjiți.
    • Savurează un ceai de ghimbir alături de un borcan de gustare cu brânză de vaci pentru un răsfăț de după-amiază.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    RECOMANDATE 26/12/2025

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Populare în ultima lună
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025106 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202598 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202582 Views
    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei
    26/12/202572 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 26/12/20252 Mins Read25 Views

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Atunci când organismul este slăbit de o viroză, gripă sau altă infecție, modul în care…

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Te simți obosit iarna? Încearcă 7 remedii eficiente pentru mai multă energie

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Cele mai populare

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.