Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Prevenirea răcelilor: măsuri esențiale pentru menținerea sănătății în sezonul rece

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Cuptorul cu microunde, un mediu propice pentru bacterii rezistente: „Este important să fie curățat după fiecare utilizare”

    10/03/20252 Mins Read14
    Foto: unica.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Un studiu realizat de Universitatea din Valencia și publicat în revista Frontiers in Microbiology arată că în interiorul unui cuptor cu microunde pot exista comunități de bacterii adaptate și rezistente. Cercetătorii au analizat 30 de cuptoare cu microunde, dintre care 10 proveneau din bucătării private, 10 din spații comune, precum cantine sau centre de cercetare, și 10 din laboratoare de biologie moleculară și microbiologie. Scopul a fost să determine dacă interacțiunea cu alimentele și obiceiurile utilizatorilor influențează comunitățile microbiene, arată Corriere della Sera. 

    Specialiștii au identificat 747 de genuri de bacterii, cele mai multe aparținând celor patru mari filumuri bacteriene: Proteobacteria, Firmicutes, Actinobacteria și Bacteroidetes, compoziția microbiană fiind similară cu cea a pielii umane.

    Diferențe între cuptoarele individuale și cele din laboratoare

    Microbiomul cuptoarelor cu microunde din bucătării private s-a dovedit parțial asemănător cu cel al aparatelor utilizate în spații comune. În schimb, în cuptoarele din laboratoare au fost găsite bacterii diferite, mai rezistente. Printre bacteriile identificate exclusiv în cuptoarele domestice se numără Acinetobacter, Bhargavaea, Brevibacterium, Brevundimonas, Dermacoccus, Klebsiella, Pantoea, Pseudoxanthomonas și Rhizobium. În cele comune au fost descoperite Arthrobacter, Enterobacter, Janibacter, Methylobacterium, Neobacillus, Nocardioides, Novosphingobium, Paenibacillus, Peribacillus, Planococcus, Rothia, Sporosarcina și Terribacillus.

    În laboratoare, cercetătorii au izolat Nonomuraea, iar printre bacteriile frecvente s-au numărat și Delftia, Micrococcus, Deinococcus și un gen neidentificat de Cyanobacteria.

    Asemănări cu alte suprafețe din bucătărie

    Rezultatele studiului indică faptul că microbiomul cuptoarelor cu microunde este similar cu cel al altor suprafețe de bucătărie. În schimb, aparatele din laboratoare conțin bacterii mai rezistente la radiații, asemănătoare celor de pe panourile solare. Aceasta confirmă că mediile extreme pot favoriza dezvoltarea microorganismelor rezistente.

    Deși încălzirea alimentelor la microunde inactivează majoritatea bacteriilor patogene, precum Escherichia coli, Enterococcus faecalis, Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus, Salmonella și Listeria, nu toate microorganismele sunt eliminate complet, potrivit cercetătorilor.

    „Anumite genuri bacteriene, precum Klebsiella, Enterococcus și Aeromonas, identificate în cuptoarele cu microunde domestice, pot reprezenta un risc pentru sănătate. Totuși, populația microbiană descoperită nu este mai periculoasă decât cea prezentă pe alte suprafețe de bucătărie”, a declarat Daniel Torrent, cercetător la Darwin Bioprospecting Excellence, Spania.

    Pentru a preveni acumularea microorganismelor, specialiștii recomandă curățarea regulată a cuptoarelor cu microunde, folosind soluții dezinfectante pe bază de clor sau spray-uri antibacteriene.

    De asemenea, suprafața interioară ar trebui ștearsă cu un prosop umed după fiecare utilizare, iar resturile de alimente trebuie îndepărtate pentru a evita dezvoltarea bacteriilor.

    bacterii cuptor cu microunde

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 07/12/2025

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    RECOMANDATE 07/12/2025

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    RECOMANDATE 07/12/2025

    Prevenirea răcelilor: măsuri esențiale pentru menținerea sănătății în sezonul rece

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București
    01/12/20251.658 Views
    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău
    04/12/20251.156 Views
    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”
    01/12/20251.026 Views
    De ce a ales să-și crească Valentina Nafornița copiii la Chișinău, deși putea locui oriunde în Europa
    05/12/2025341 Views
    Recomandate
    Gastronomie 07/12/20252 Mins Read10 Views

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Consumarea boabelor de soia sau a produselor derivate poate aduce avantaje importante pentru cei care…

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Prevenirea răcelilor: măsuri esențiale pentru menținerea sănătății în sezonul rece

    Budincă de orez cu aromă de lămâie sau scorțișoară: un mic dejun aromat

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Prevenirea răcelilor: măsuri esențiale pentru menținerea sănătății în sezonul rece

    Cele mai populare

    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București

    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău

    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.