Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Studiu/ Un implant ocular permite pacienților să vadă din nou

    Stăpânii de câini și cei de pisici: care sunt diferențele dintre aceste două categorii

    (VIDEO) „Ești Picasso al notelor muzicale”. O tânără din R. Moldova a cucerit jurații de la „Vocea României”

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Ce este laptele de ovăz? Beneficii, valori nutriționale și cum să-l prepari acasă

    03/03/20253 Mins Read27
    Foto: medicover.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Laptele de ovăz este, în prezent, una dintre cele mai populare alternative la laptele de origine animală. Acesta se găsește în cafenele, magazine alimentare și este promovat inclusiv pe rețelele sociale ca făcând parte din stilul de viață al multor persoane care evită lactatele. Pentru a înțelege mai bine ce este laptele de ovăz, care sunt beneficiile sale și cum se prepară, mindbodygreen a consultat mai mulți nutriționiști.

    Laptele de ovăz este o băutură vegetală, alternativă la laptele de vacă. Se obține prin mixarea ovăzului cu apă și filtrarea amestecului, rezultând un lichid cremos, similar ca aspect cu laptele clasic.

    Aceata este o alternativă adecvată pentru persoanele cu intoleranță la lactoză sau alergii la nuci și soia. Are o textură mai cremoasă decât alte băuturi vegetale și poate fi utilizat în diverse preparate.

    Dacă este fabricat din ovăz certificat fără gluten, poate fi consumat și de persoanele cu intoleranță la gluten. De asemenea, conține beta-glucani, fibre solubile care contribuie la reducerea colesterolului și susțin sănătatea inimii.

    Din punct de vedere ecologic, cultura ovăzului are un impact mai mic asupra mediului decât producția de lactate, migdale sau soia, ceea ce face laptele de ovăz o variantă mai sustenabilă.

    Calitatea nutrițională a laptelui de ovăz variază în funcție de marcă și de ingredientele adăugate. Nutriționista Jessica Cording recomandă, pentru mindbodygreen alegerea variantelor neîndulcite și minim procesate, evitând produsele cu conservanți și agenți de stabilizare.

    Unele tipuri de lapte de ovăz din comerț sunt îmbogățite cu vitamine și minerale esențiale, precum calciu, vitamina D și B12. Conform unui exemplu de etichetă nutrițională pentru 240 ml de lapte de ovăz neîndulcit Califia, acesta conține:

    • Calorii: 100 kcal
    • Grăsimi: 7 g
    • Sodiu: 100 mg
    • Carbohidrați: 9 g
    • Zahăr: 2 g
    • Fibre: 1 g
    • Proteine: 2 g
    • Calciu: 245 mg

    Deoarece are un conținut scăzut de proteine, este important să se includă proteine din alte surse în alimentație.

    Cum se compară laptele de ovăz cu laptele de vacă sau alte alternative vegetale?

    Laptele de ovăz este apreciat pentru versatilitatea sa. Conține mai multe proteine decât laptele de migdale, cocos sau orez, dar mai puține decât laptele de soia sau pe bază de proteine din mazăre.

    Pentru persoanele care nu pot consuma lactate, este o opțiune bună. Totuși, comparativ cu laptele de vacă, laptele de ovăz nu oferă aceeași cantitate de calciu, vitamina D, potasiu și proteine.

    Cum să prepari lapte de ovăz acasă

    Un avantaj al laptelui de ovăz este că poate fi pregătit ușor acasă, fără a necesita înmuiere prealabilă, precum laptele de migdale. În plus, ingredientele de bază sunt mai accesibile ca preț.

    Ingrediente:

    • 1 cană de fulgi de ovăz (fără gluten, dacă este necesar)
    • 3 căni de apă filtrată
    • Un praf de sare (opțional)
    • Un strop de extract de vanilie (opțional)

    Mod de preparare:

    1. Se amestecă toate ingredientele într-un blender până la obținerea unei consistențe fine (vanilia este recomandată doar pentru preparatele dulci).
    2. Se strecoară printr-o sită fină, un tifon curat sau o pungă specială pentru lapte vegetal.
    3. Se păstrează la frigider și se consumă în maximum o săptămână.

    Este important de menționat că laptele de ovăz preparat acasă nu conține vitaminele și mineralele adăugate în variantele comerciale și are un termen de valabilitate mai scurt. Prepararea unor cantități mici poate ajuta la reducerea risipei alimentare.

    Datorită aromei sale delicate și texturii cremoase, laptele de ovăz este potrivit pentru cafea, ceai, smoothie-uri și produse de patiserie. Variantele neîndulcite pot fi utilizate și în preparate sărate.

    Nutriționiștii recomandă combinarea sa cu alte surse de proteine, pentru a asigura un aport nutrițional echilibrat.

     

    cum să prepari laspte de ovăz acasă lapte de ovăz rețetă lapte de ovăz

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 21/10/2025

    Studiu/ Un implant ocular permite pacienților să vadă din nou

    Odihnă 21/10/2025

    Stăpânii de câini și cei de pisici: care sunt diferențele dintre aceste două categorii

    Cultură 21/10/2025

    (VIDEO) „Ești Picasso al notelor muzicale”. O tânără din R. Moldova a cucerit jurații de la „Vocea României”

    Populare în ultima lună
    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat
    21/10/20252.375 Views
    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său
    14/10/2025769 Views
    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate
    16/10/2025627 Views
    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia
    16/10/2025624 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 21/10/20253 Mins Read12 Views

    Studiu/ Un implant ocular permite pacienților să vadă din nou

    Sheila Irvine, din Wiltshire, a fost una dintre cei 38 de pacienți din cinci țări…

    Stăpânii de câini și cei de pisici: care sunt diferențele dintre aceste două categorii

    (VIDEO) „Ești Picasso al notelor muzicale”. O tânără din R. Moldova a cucerit jurații de la „Vocea României”

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Studiu/ Un implant ocular permite pacienților să vadă din nou

    Stăpânii de câini și cei de pisici: care sunt diferențele dintre aceste două categorii

    (VIDEO) „Ești Picasso al notelor muzicale”. O tânără din R. Moldova a cucerit jurații de la „Vocea României”

    Cele mai populare

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.