Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    Studiu META: Instagram expune adolescenții vulnerabili psihologic la mai mult conținut legat de imaginea corporală

    Artiom Topal – de la „SuperStar” și „Românii au Talent” până la „Vocea României”

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    De ce se formează lichidul de la suprafața iaurtului și de ce nu ar trebui să îl arunci?

    25/02/20252 Mins Read26
    Foto: meladaki.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Ai obiceiul de a arunca lichidul care se formează la suprafața iaurtului atunci când îl deschizi? Dacă da, trebuie să știi că pierzi o sursă naturală de nutrienți benefici pentru organism. Inés Alonso, responsabilă de calitate, procese industriale, sustenabilitate, formare și cercetare-dezvoltare în cadrul Asociației Spaniole a Producătorilor de Iaurt (AEFY), explică în timpul fermentării laptelui, datorită acțiunii fermentelor, proteinele se coagulează și pH-ul scade, ceea ce oferă iaurtului textura și gustul său ușor acid, arată ABC. 

    În componența acestor coaguluri proteice se află o parte apoasă provenită din lapte, care rămâne prinsă în coagul în timpul fermentării. Când coagulul se rupe, zerul din iaurt (care conține apă și nutrienți) se eliberează.

    Potrivit specialistei, coagulurile se pot rupe din mai multe motive. Dacă ai observat că iaurturile degresate conțin mai mult zer, acest lucru se datorează faptului că au o consistență mai redusă decât cele obținute din lapte integral. De asemenea, zerul poate apărea dacă iaurtul a fost manipulat brusc în timpul transportului și distribuției.

    În plus, există factori legați de procesul de fermentare care influențează cantitatea de zer formată, cum ar fi temperatura, durata fermentării și tipul de ferment utilizat.

    Un alt aspect important este prospețimea produsului: iaurturile mai proaspete tind să conțină mai puțin zer decât cele apropiate de termenul de expirare.

    De ce este benefic zerul din iaurt?

    Zerul conține apă, proteine din lapte, minerale precum calciul, potasiul și fosforul, precum și zahărul natural al laptelui. Din acest motiv, este recomandat să amesteci zerul cu iaurtul înainte de consum, fie prin agitare, fie cu ajutorul unei lingurițe.

    Nancy Babio, doctor în nutriție și metabolism, profesor și coordonator al programului de Nutriție Umană și Dietetică la Universitatea Rovira i Virgili, explică beneficiile acestei practici.

    Ea subliniază că laptele și iaurtul sunt surse de proteine de înaltă calitate și reprezintă o alternativă naturală la suplimentele proteice artificiale.

    „În special, aceste produse conțin două proteine esențiale: proteinele din zer și cazeina. După un antrenament de rezistență, proteinele cu digestie rapidă, cum sunt cele din zer, stimulează sinteza proteică în mușchi, în timp ce cazeina, care se digeră mai lent, reduce degradarea proteinelor musculare și ajută la refacerea fibrelor afectate de efort. Nu are sens să plătim pentru suplimente proteice și, în același timp, să aruncăm zerul din iaurt, care conține exact aceleași proteine”, concluzionează specialista.

    Articol preluat: ABC

    de ce apare lichid in iaurt lichid in iaurt zer de iaurt

    Articole asemănătoare

    Mediu 21/10/2025

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    RECOMANDATE 21/10/2025

    Studiu META: Instagram expune adolescenții vulnerabili psihologic la mai mult conținut legat de imaginea corporală

    Cultură 21/10/2025

    Artiom Topal – de la „SuperStar” și „Românii au Talent” până la „Vocea României”

    Populare în ultima lună
    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său
    14/10/2025755 Views
    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate
    16/10/2025622 Views
    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia
    16/10/2025621 Views
    De la un mesaj pe Facebook la o întâlnire adevărată: scriitorul Cezar Paul-Bădescu merge în satul Roșu
    20/10/2025390 Views
    Recomandate
    Mediu 21/10/20251 Min Read11 Views

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    Satul Selemet din raionul Cimișlia are, de acum, nu doar apă potabilă, ci și un…

    Studiu META: Instagram expune adolescenții vulnerabili psihologic la mai mult conținut legat de imaginea corporală

    Artiom Topal – de la „SuperStar” și „Românii au Talent” până la „Vocea României”

    Ai făcut albire dentară? Ce alimente recomandă nutriționistul pentru menținerea zâmbetului alb

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    Studiu META: Instagram expune adolescenții vulnerabili psihologic la mai mult conținut legat de imaginea corporală

    Artiom Topal – de la „SuperStar” și „Românii au Talent” până la „Vocea României”

    Cele mai populare

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate

    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.