Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Budincă de orez cu aromă de lămâie sau scorțișoară: un mic dejun aromat

    Semnele deficienței de fier: cum să-i identifici lipsa

    Cum prepari o cremă de fistic perfectă pentru copturile de Crăciun

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Caju – ce efecte au asupra sănătății și cum le putem consuma

    17/02/20253 Mins Read31
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Caju sunt dulci, au gust de unt și sunt mult mai mult decât o gustare plină de nutrienți. În plus, caju sunt versatile și pot fi adăugate în diverse feluri de mâncare, de la salate la boluri cu cereale și chiar deserturi. Potrivit EatingWell, pot fi transformate ușor în unt de caju, lapte, smântână și chiar brânză.

    Consumul de oleaginoase a fost constant asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă, probabil, parțial datorită profilului favorabil de grăsimi, iar caju nu face excepție. „Caju este o sursă excelentă de grăsimi mono și polinesaturate, care sunt benefice pentru sănătatea inimii”, spune nutriționista Gillean Barkyoumb.

    Aceste grăsimi sănătoase pot îmbunătăți nivelul de colesterol, atunci când sunt consumate în locul alimentelor bogate în grăsimi saturate, cum ar fi carnea de vită sau untul. De exemplu, un studiu a arătat că atunci când persoanele cu diabet de tip 2 consumau 10% din caloriile zilnice din caju, nivelurile lor de colesterol s-au îmbunătățit față de persoanele care nu mâncau caju.

    Dacă ai evitat caju (sau orice alt tip de oleaginoase) pentru că ai crezut că sunt bogate în calorii, află că cercetările au descoperit că atunci când le mâncăm, s-ar putea să nu absorbim toate caloriile lor. Aceasta pentru că se crede că fibra lor captează o parte din grăsimea lor, eliminând-o din corp. Așadar, chiar dacă o cantitate de circa 28 g de caju prăjit fără sare conține, în mod tehnic, 163 de calorii, absorbim doar aproximativ 84% din acestea, adică aproximativ 137 de calorii.

    Construirea unor oase puternice nu înseamnă doar calciu. Nutrienți precum vitamina K, magneziu și fosfor fac, de asemenea, lucruri bune pentru scheletul tău. Caju conține, în mod natural, un cocktail de antioxidanți, în special polifenoli și flavonoide. Aceste substanțe puternice ajută la combaterea inflamației și protejează împotriva stresului oxidativ, care poate duce la boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. Caju furnizează, de asemenea, zinc, un mineral antioxidant care menține sistemul imunitar puternic și sănătos.

    Profilul nutrițional pentru 28 g de caju prăjit fără sare

    • Calorii: 163
    • Carbohidrați totali: 9 g
    • Fibra dietetică: 1 g
    • Zahăr total: 1 g
    • Proteine: 4 g
    • Grăsimi totale: 13 g
    • Grăsimi saturate: 3 g
    • Sodiu: 5 mg
    • Vitamina K: 10 mcg
    • Fosfor: 139 mg
    • Magneziu: 74 mg
    • Zinc: 2 mg

    Posibile dezavantaje ale consumului de caju

    Deși caju oferă mulți nutrienți, ar trebui evitat,  dacă ești alergic la oleaginoase. În plus, „caju au un nivel ridicat de oxalați, care pot duce la calculi renali”, spune Blount. Dacă ai un istoric de pietre la rinichi, vorbește cu medicul tău, înainte de a adăuga caju în alimentația ta.

    Cum să incluzi caju în alimentația ta

    Desigur, caju este o gustare sănătoasă și delicioasă. Iată câteva moduri delicioase în care îl poți include în meniu.

    • Ca topping crocant –  Adaugă caju prăjit și nesărat în iaurt, ovăz, salate și boluri cu cereale. Sau presară-l deasupra unui castron de pui cu caju.
    • Condimentează-l – Dacă ai caju nesărat în cămară, dă-i un gust folosind câteva condimente, cum ar fi curry.
    • Transformă caju într-un substitut pentru lactate –  Profilul unic de grăsimi și proteine pe care îl are caju face ca el să fie o bază excelentă pentru gătitul fără lactate. Încearcă smântâna de caju sau încorporează-l într-o brânză vegană catifelată.
    • Transformă-l într-un desert cu ciocolată –  Caju cu topping de ciocolată neagră poate  fi un desert simplu și delicios.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 07/12/2025

    Budincă de orez cu aromă de lămâie sau scorțișoară: un mic dejun aromat

    RECOMANDATE 06/12/2025

    Semnele deficienței de fier: cum să-i identifici lipsa

    Gastronomie 06/12/2025

    Cum prepari o cremă de fistic perfectă pentru copturile de Crăciun

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București
    01/12/20251.650 Views
    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău
    04/12/20251.155 Views
    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”
    01/12/20251.024 Views
    De ce a ales să-și crească Valentina Nafornița copiii la Chișinău, deși putea locui oriunde în Europa
    05/12/2025332 Views
    Recomandate
    Gastronomie 07/12/20252 Mins Read4 Views

    Budincă de orez cu aromă de lămâie sau scorțișoară: un mic dejun aromat

    Este o budincă cremoasă și aromată dar preparată direct pe aragaz, fără a avea nevoie…

    Semnele deficienței de fier: cum să-i identifici lipsa

    Cum prepari o cremă de fistic perfectă pentru copturile de Crăciun

    S-a deschis cel mai înalt hotel din lume. Record mondial atins fără să fie planificat

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Budincă de orez cu aromă de lămâie sau scorțișoară: un mic dejun aromat

    Semnele deficienței de fier: cum să-i identifici lipsa

    Cum prepari o cremă de fistic perfectă pentru copturile de Crăciun

    Cele mai populare

    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București

    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău

    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.