Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    STUDIU: Somn, dietă, mișcare sau legături sociale? Ce este mai important pentru longevitate?

    Brownie pudding, desertul de ciocolată care se face ușor și este perfect pentru sărbători

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Conopidă grătinată cu roșii și măsline, pregătită la cuptor

    03/02/20253 Mins Read31
    Sursa foto: freepik.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Conopidă gratinată la cuptor este o rețetă specifică iernii, ușor de preparat, care îmbină gustul cu proprietățile nutritive. Pot fi folosite brânzeturile și un strop de sos bechamel, dar poate fi și în variantă mai puțin calorică, folosind o combinație aromatică.

    Este o rețetă foarte simplă, dar pentru un rezultat optim e nevoie de o conopidă proaspătă: verificați ca inflorescențele să fie albe, fără pete, iar partea interioară să fie dură, fermă, cu frunzele neveștejite. Apoi, e important ca buchețelele, atunci când o mărunțim, să nu fie nici prea mari, nici prea mici: dacă sunt prea mari suferă la capitolul gust, iar dacă sunt prea mici riscă să se descompună și să devină o masă fără formă. Tot opțional, dacă ținem la un nivel proteic mai ridicat, putem adăuga felii de ou fiert în compoziția pe care o dăm la cuptor. La fel, dacă dorim un gust mai complex și nu ne satisface doar conopida, putem completa și cu un amestec aromatic de tip mirepoix, ceapă, morcov, țelină.

    Ingrediente pentru 4 porții de conopidă gratinată

    • 1 conopidă medie
    • 200 g roșii cherry
    • 60 g parmezan ras sau brânză feta
    • 40 g pesmet
    • măsline negre, circa 100 g
    • 1 lingură paprika dulce, eventual și un strop din cea afumată
    • sare, piper, ulei
    • opțional, 100 g paste format mic

    Procedeu

    Desfaceți conopida în buchețele de dimensiuni egale. Spălați-le sub jet de apă rece și opăriți-le în apă clocotită cu sare timp de 8-10 minute. Trebuie să rămână încă relativ crocante. Scurgeți-le și lăsați-le să se răcească.

    Tăiați roșiile cherry în jumătăți și amestecați-le cu măslinele tăiate în jumătate și ele. Într-un bol, amestecați pesmetul cu sare, piper proaspăt măcinat, boia afumată și parmezanul ras. Omogenizați bine compoziția.

    Preîncălziți cuptorul la 200°C, funcție statică. Ungeți fundul unei tăvi cu ulei de măsline extravirgin. Așezați buchețelele de conopidă cu partea superioară în sus. Adăugați roșiile cherry distribuindu-le uniform. Presărați amestecul de pesmet și parmezan deasupra, apoi stropiți cu puțin ulei de măsline. Coaceți timp de 20 de minute. După acest interval, setați cuptorul pe funcția grill și mai gătiți timp de 5 minute, până când suprafața devine aurie și crocantă. Același efect îl putem obține și dacă adăugăm compoziția într-o tavă cu pereții subțiri și de dimensiuni mici care să încapă în air fryer, unde e nevoie să stea circa 15 minute. Este o metodă care aduce în timp un important consum de energie.

    Scoateți conopida gratinată din cuptor și serviți-o caldă dar nu fierbinte.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 26/12/2025

    STUDIU: Somn, dietă, mișcare sau legături sociale? Ce este mai important pentru longevitate?

    Gastronomie 26/12/2025

    Brownie pudding, desertul de ciocolată care se face ușor și este perfect pentru sărbători

    Gastronomie 25/12/2025

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025154 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025103 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202595 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202579 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 26/12/20256 Mins Read23 Views

    STUDIU: Somn, dietă, mișcare sau legături sociale? Ce este mai important pentru longevitate?

    Cercetătorii americani au descoperit că lipsa somnului influențează durata vieții mai mult decât alimentația, exercițiile…

    Brownie pudding, desertul de ciocolată care se face ușor și este perfect pentru sărbători

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    STUDIU: Somn, dietă, mișcare sau legături sociale? Ce este mai important pentru longevitate?

    Brownie pudding, desertul de ciocolată care se face ușor și este perfect pentru sărbători

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.