Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Orezul alb sau brun: care este o alegere mai bună pentru sănătate

    30/01/20254 Mins Read41
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Orezul este un tip de cereale dintre cele mai populare, în întreaga lume. Orezul alb este cel mai adesea consumat, dar și cel brun a început să devină tot mai popular. Asta în special după ce beneficiile lui au început să fie cunoscute. Există peste 7.000 de soiuri de orez, de culori, forme și dimensiuni diferite, dar cele mai comune tipuri sunt orezul alb și orezul brun.

    Ce au în comun ambele tipuri de orez este conținutul de carbohidrați, cantitățile mici de proteine și lipsa grăsimilor. Cu toate acestea, orezul brun este considerat ca făcând parte din categoria cerealelor integrale. Asta înseamnă că acesta conține toate cele trei părți ale boabelor: învelișul exterior (tărâța) care conțin fibre, germenul (cea mai mică parte a bobului) și endospermul (cea mai importantă parte a bobului) bogat în carbohidrați.

    Orezul alb, pe de altă parte, este partea care a rămas din bob după ce a fost îndepărtat învelișul și germenul. Deoarece acestea sunt cele mai hrănitoare părți ale cerealelor, orezul alb rămâne cu foarte puțini nutrienți esențiali. Are însă avantajul că este mai moale și se gătește mai repede.

    Potrivit Healthline, orezul alb conține 14% din necesarul zilnic de vitamina B1, în timp ce orezul brun conține 15%. Vitamina B3 se găsește 16% din necesarul zilnic în orezul brun, în timp ce orezul alb are doar 9%. Vitamina B 6 este în proporție de 7% din necesarul zilnic în orezul brun, în timp ce orezul alb are doar 5%. La conținutul de Magneziu, orezul brun are 9% din necesarul zilnic, iar orezul alb doar 3%. La fosfor, diferența este din nou mare: 8% în orezul brun și 3% în cel alb. De asemenea, la zinc: 6% în orezul brun și doar 4% în cel alb. Singurul element în care orezul alb este mai bogat este fierul: 3% în orezul brun și 7% din necesarul zilnic, în orezul alb.

    Avantajele și dezavantajele consumului de orez brun

    • Crește aportul de fibre

    În comparație cu orezul alb, orezul brun este mai bogat în fibre. O cană de orez brun conține aproximativ 3 grame de fibre, comparativ cu aproximativ 0,5 până la 1 gram per cană de orez alb.

    • Crește aportul de antioxidanți

    Orezul brun este bogat în antioxidanți, compuși puternici care protejează celulele împotriva deteriorării și pot susține îmbătrânirea sănătoasă. Acești antioxidanți ajută corpul să îndepărteze toxinele nedorite și să scadă riscul de stres oxidativ, un dezechilibru în organism care poate deteriora organele în timp.

    • Ajută la pierderea în greutate

    Mai multe studii au arătat că oamenii care consumă mai multe cereale integrale, cum ar fi orezul brun, tind să cântărească mai puțin față de cei care nu consumă acest tip de alimente în mod frecvent. Asta pentru că boabele întregi sunt mai sățioase și scad considerabil senzația de foame pentru mai mult timp.

    • Glicemia poate să scadă

    Deși este bogat în carbohidrați care pot crește glicemia, conținutul bogat de fibre va încetini eliberarea zahărului în sânge și reduce cantitatea totală de carbohidrați absorbită. Asta va duce la o scădere a creșterilor bruște ale glicemiei și o mai bună gestionare a glicemiei.

    Dezavantajele consumului de orez brun

    • Atenție, cei care suferă de boală celiacă

    Persoanele cu boală celiacă trebuie să evite orezul brun, deoarece ar putea avea probleme cu digerarea acestui aliment. Deși este în mod natural fără gluten, acesta conține orzenină, o componentă proteică a glutenului. Orzenina este cunoscută ca o cauză comună a enterocolitei.

    • Corpul poate absorbi mai puțini nutrienți

    Orezul brun conține un antinutrient numit acid fitic, care reduce absorbția unor minerale importante precum fierul, calciul și zincul. Totuși, este important de reținut că acidul fitic pare să reducă absorbția acestor minerale doar la acea masă în care este consumat, nu și în mesele ulterioare.

    Vestea bună este că există versiuni de orez brun care reduc acest efect negativ. Este vorba despre orezul brun încolțit. Această formă de orez este germinată, ceea ce ajută la neutralizarea acidului fitic, permițând absorbția mai multor nutrienți.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 25/12/2025

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025153 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025103 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202595 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202578 Views
    Recomandate
    Gastronomie 25/12/202511 Mins Read44 Views

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Deseori, legumele se deteriorează înainte de a ajunge să fie consumate. Dacă știi cum să…

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cum să spui „Crăciun Fericit” în 19 limbi

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.