Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Curiozități despre espresso: ce înseamnă și când a fost inventat primul aparat

    23/01/20252 Mins Read24
    Foto: foodstory.protv.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Cuvântul „espresso” este adesea interpretat greșit ca fiind legat de ideea de viteză, mai ales pentru că în limba engleză cuvântul „express” înseamnă „rapid”. Totuși, în italiană, cuvântul  „espresso” provine din expresia „caffè espresso”, care se traduce prin „cafea preparată sub presiune”.

    Tehnologia espresso:

    Aparatul de espresso, inventat la începutul secolului al XX-lea, folosește o pompă sau un mecanism de presiune pentru a forța apa fierbinte să treacă printr-un strat compact de cafea măcinată. Acest proces creează o băutură concentrată, cu o aromă intensă, specifică espresso-ului.

    Deși espresso-ul se prepară relativ repede (de obicei în 20-30 de secunde), termenul nu se referă la viteză, ci mai degrabă la metoda unică de preparare. În mod tradițional, termenul „espresso” mai poate sugera ideea că băutura este preparată „pe loc” sau „la cerere” pentru fiecare client, adică personalizată, dar nu neapărat rapidă.

    Curiozități despre espresso:

    1. Espresso-ul este baza multor alte băuturi:
      • Latte, cappuccino, macchiato, americano și flat white sunt toate băuturi care au la bază espresso.
    2. Crema de deasupra este esențială:
      • Crema este stratul fin și spumos de uleiuri aromate care se formează deasupra unui espresso bine preparat. Este un semn al calității și al presiunii corecte folosite în preparare.
    3. Primul aparat de espresso:
      • A fost inventat de Luigi Bezzera în 1901 și îmbunătățit de Achille Gaggia în anii 1930, care a introdus ideea presiunii ridicate (9 bari) pentru a crea espresso-ul modern.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 25/12/2025

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025152 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025103 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202595 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202578 Views
    Recomandate
    Gastronomie 25/12/202511 Mins Read44 Views

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Deseori, legumele se deteriorează înainte de a ajunge să fie consumate. Dacă știi cum să…

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cum să spui „Crăciun Fericit” în 19 limbi

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.