Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    Cum să aranjezi masa pentru Crăciun: detalii care fac diferența

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Cum să aranjezi masa pentru Crăciun: detalii care fac diferența

    23/12/20253 Mins Read69
    Foto: laprovincia.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Bucuria unei mese de Crăciun nu constă doar în multitudinea și generozitatea felurilor de mâncare. Conversația, glumele și atmosfera de sărbătoare se înfiripă în jurul unei mese frumos decorate. Este important să știm să așezăm toate farfuriile, paharele și tacâmurile la locul potrivit, dar și să găsim câteva mici decorațiuni unice, care să ne bucure ochii, scrie G4Food.ro. 

    Aranjamentul începe cu fața de masă

    Fața de masă, ideal, va fi roșie, albă sau verde, eventual cu imprimeuri specifice Crăciunului. Există opțiunea unei fețe de masă clasice, care acoperă toată suprafața sau a unei traverse centrale, pe mijlocul mesei. Alte variante includ traverse pe care vom așeza farfuriile pentru două persoane situate pe laturi opuse.

    Vom da mesei un aer de sărbătoare dacă poziționăm în centru o decorațiune sau una/ mai multe lumânări, crengi de brad, globuri etc.

    Farfurii și tacâmuri

    Numărul de farfurii și tacâmuri variază în funcție de felurile de mâncare pe care le serviți. Se va pune o farfurie mare, întinsă peste care se va așeza farfuria de aperitiv. Dacă se servește și supă, bolurile sau farfuriile adânci vor fi aduse la masă după consumarea aperitivelor și strângerea farfuriilor mici.
    De asemenea, farfuriile de desert vor fi așezate pe masă după ce tot ce a fost folosit pentru felul principal s-a strâns.
    Lingura și cuțitul se poziționează în partea dreaptă a farfuriei, furculița în stânga. În cazul unei mese mai formale, fiecare fel va avea tacâmurile dedicate, așezate în ordinea în care tacâmurile vor fi folosite. Lingurița pentru desert se așează paralel cu marginea mesei, deasupra farfuriei.

    În cazul în care unul dintre feluri este cu pește, este obligatorie schimbarea tacâmurilor. De asemenea pentru desert și cafea vor trebui oferite lingurițe separate.

    Paharele, câte punem și de care?

    La fel ca și în cazul mâncării, anumite forme de pahare sunt dedicate anumitor băuturi. La începutul mesei se poziționează obligatoriu un pahar pentru apă în dreptul fiecărei farfurii. Cum nu știm ce fel de băutura va dori fiecare comesean, nu este recomandat să așezăm multe feluri de pahare de la început.

    Dar vom avea la îndemână tipuri diferite de pahare pentru a le oferi celor care doresc bere, vin alb sau rose, vin roșu, șampanie sau cocktail. De asemenea este nevoie de pahare de alt tip dacă vom servi un aperitiv sau un digestiv. Nu punem whisky în pahare de vișinată și nici limoncello în pahare de șampanie.

    Cum servim mâncarea?

    Nu aducem cratița cu friptură sau oala cu sarmale la masă, chiar dacă suntem între prieteni sau rude. Un plating frumos al aperitivelor și mâncărurilor servite va încânta invitații și va contribui la atmosfera de sărbătoare.
    Aperitivele se vor pune pe platouri, frumos așezate și decorate cu bucățele de legume, murături, măsline, boabe de strugure, nuci etc, în funcție de ceea ce conțin. Printre platouri vom decora cu mici crenguțe de brad, lumânări sau o ghirlandă de beculețe.

    Supa sau sarmalele le vom așeza într-un castron, mămăliga pe un platou, pâinea tăiată și aranjată în coșulețe, pe un șervet curat. Toate sosurile, ca și sarea și piperul vor fi puse în castronașe sau boluri mici.

    Șervețelele pot schimba complet imaginea mesei

    Există opțiunea unor șervete de pânză, asortate cu fața de masă. Dacă avem și inele decorative, împachetăm frumos șervetele (există tutoriale variate) și le așezăm în stânga farfuriei sau pe farfurie. Cealaltă variantă este utilizarea șervețelelor de hârtie, colorate și de calitate.
    cum se aranjează masa de Crăciun

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 23/12/2025

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    RECOMANDATE 23/12/2025

    Vitamina B12: care sunt alimentele cele mai bogate și ce trebuie făcut în caz de carențe

    RECOMANDATE 23/12/2025

    Hemofobia: ce este, de ce apare și cum poate fi gestionată

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/20251.504 Views
    Nu știi ce daruri să pui sub brad? Idei de cadouri unice produse în R. Moldova
    17/12/2025264 Views
    Finala Națională Eurovision 2026: cine sunt cei 16 artiști calificați
    17/12/2025171 Views
    Arsuri la stomac? Condimentul care ar putea calma refluxul
    18/12/202593 Views
    Recomandate
    Uncategorized 23/12/20252 Mins Read28 Views

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Interpretul Gabriel Nebunu, decorat cu medalia „Meritul Civic” printr-un decret prezidențial semnat la 16 decembrie,…

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    Cum să aranjezi masa pentru Crăciun: detalii care fac diferența

    Vitamina B12: care sunt alimentele cele mai bogate și ce trebuie făcut în caz de carențe

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    Cum să aranjezi masa pentru Crăciun: detalii care fac diferența

    Vitamina B12: care sunt alimentele cele mai bogate și ce trebuie făcut în caz de carențe

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Nu știi ce daruri să pui sub brad? Idei de cadouri unice produse în R. Moldova

    Finala Națională Eurovision 2026: cine sunt cei 16 artiști calificați

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.