Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Prevenirea răcelilor: măsuri esențiale pentru menținerea sănătății în sezonul rece

    Budincă de orez cu aromă de lămâie sau scorțișoară: un mic dejun aromat

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Un medic explică de ce ar trebui să alegi conservele de ton în suc propriu în locul celor în ulei

    11/04/20252 Mins Read47
    Foto: kaufland.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Tonul este un aliment frecvent întâlnit în multe diete echilibrate. Conținutul său ridicat de acizi grași omega-3, vitamine din complexul B și minerale precum seleniul îl face, în principiu, un aliat excelent pentru sănătatea cardiovasculară și a sistemului nervos. Totuși, nu toate formele în care este consumat acest pește sunt la fel de sănătoase, iar unele pot prezenta riscuri dacă nu sunt alese cu atenție, arată ABC, citat de G4Food. 

    Despre acest subiect a vorbit Isabel Vinabás, un medic care oferă sfaturi despre sănătate și nutriție pe internet. Într-unul dintre cele mai recente videoclipuri ale sale, aceasta afirmă că nu toate tipurile de ton la conservă sunt la fel de recomandabile și că modul de prezentare al produsului poate influența cantitatea de mercur ingerată odată cu consumul.

    Alege tonul în suc propriu dacă vrei un conținut mai mic de mercur

    Vinabás susține că tonul la conservă în suc propriu este o opțiune mai sănătoasă decât versiunile sale în ulei – fie el de măsline, de floarea-soarelui sau în marinadă, mai ales dacă dorim să reducem expunerea la mercur. Potrivit explicațiilor sale, orice mediu gras favorizează acumularea acestui metal greu, ceea ce înseamnă că o conservă de ton în ulei poate conține între opt și zece micrograme mai mult mercur decât una în suc propriu.

    Acest lucru se datorează faptului că mercurul, un compus lipofil, se dizolvă mai ușor în uleiuri și grăsimi. Prin urmare, când tonul este conservat în astfel de medii, conținutul de mercur se poate transfera în lichid și concentra acolo, sporind astfel expunerea consumatorului. De aceea, recomandarea expertei este să-l cumperi în suc propriu și să adaugi ulei de măsline extravirgin acasă, în mod controlat.

    Mercurul – o problemă de sănătate

    Mercurul este un element toxic care poate provoca probleme serioase de sănătate, în special la femeile însărcinate și în dezvoltarea neurologică a copiilor. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că toate persoanele sunt expuse, într-o oarecare măsură, la mercur, în principal prin consumul de pește și fructe de mare contaminate.

    Consecințele pot varia de la tulburări cognitive până la probleme motorii, în funcție de nivelul de expunere.

    mercur pește ton în conservă ton mercur

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 07/12/2025

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    RECOMANDATE 07/12/2025

    Prevenirea răcelilor: măsuri esențiale pentru menținerea sănătății în sezonul rece

    Gastronomie 07/12/2025

    Budincă de orez cu aromă de lămâie sau scorțișoară: un mic dejun aromat

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București
    01/12/20251.651 Views
    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău
    04/12/20251.155 Views
    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”
    01/12/20251.025 Views
    De ce a ales să-și crească Valentina Nafornița copiii la Chișinău, deși putea locui oriunde în Europa
    05/12/2025337 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 07/12/20252 Mins Read15 Views

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Ștergătoarele care scârțâie sunt nu doar enervante, ci și un risc în timpul condusului. De…

    Prevenirea răcelilor: măsuri esențiale pentru menținerea sănătății în sezonul rece

    Budincă de orez cu aromă de lămâie sau scorțișoară: un mic dejun aromat

    Semnele deficienței de fier: cum să-i identifici lipsa

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Prevenirea răcelilor: măsuri esențiale pentru menținerea sănătății în sezonul rece

    Budincă de orez cu aromă de lămâie sau scorțișoară: un mic dejun aromat

    Cele mai populare

    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București

    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău

    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.