Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce este arsura de congelator și cum o poți preveni?

    Alimentele pe care nutriționiștii le recomandă întotdeauna: hrănitoare, dau senzație de sațietate și ajută la menținerea greutății

    Semne ale funcționării deficitare a ficatului. Ce poți face pentru a-l ajuta

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Fructele și legumele care pot provoca alergii

    27/11/20242 Mins Read33
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Alergiile alimentare au un impact major asupra vieții persoanei care suferă de ele, iar problema cea mai complicată este faptul că nu sunt întotdeauna ușor de identificat.

    Alergia este o reacție a sistemului imunitar la un aliment sau la componentele acestuia, care, în cazuri foarte severe, poate duce chiar și la deces. Simptomele comune ale alergiilor includ probleme gastro-intestinale, cum ar fi diareea, durerile de stomac, greața, vărsăturile etc. De asemenea, pot apărea simptome precum mâncărime, furnicături în gură, pe buze sau în gât. Alergiile pot cauza, însă, și erupții cutanate de tip urticarie și umflături, chiar și ale limbii. Multe fructe și legume conțin substanțe care pot provoca alergii la anumite persoane.

    Ce sunt proteinele de transfer lipidic

    Aceste substanțe sunt cunoscute științific sub denumirea de LTP, adică proteine de transfer lipidic (Lipid Transfer Proteins). Sunt proteine cu greutate moleculară mică, foarte răspândite în numeroase alimente de origine vegetală, precum fructele, legumele și cerealele. De obicei, se găsesc în coajă și în semințe, dar și în planta propriu-zisă. Aceste proteine au rolul de a transporta elemente lipidice în interiorul plantelor, contribuind la dezvoltarea și menținerea mecanismelor lor de apărare împotriva factorilor externi. Se poate întâmpla ca unele persoane să fie alergice la multe alimente care conțin aceste proteine.

    Cele mai frecvente alimente vegetale care declanșează reacții alergice, scrie ziarul italian La Stampa includ: mere, struguri, arahide, migdale, alune de pădure, nuci, roșii și fructe uscate. În afară de acestea, alte alimente care pot provoca alergii LTP sunt: semințe de floarea-soarelui, castane, piersici, căpșuni, kiwi, portocale, mandarine, pere, banane, lămâi, caise, prune, zmeură, rodii, cireșe, orz, salată, varză, porumb, dude, sparanghel, fasole verde, mazăre, țelină, grâu, ceapă, sfeclă, pătrunjel, vinete, păstârnac, fenicul, mei, goji, gutui, grepfrut, afine și smochine. Aceste proteine sunt rezistente la căldură și la acidul din tractul digestiv. Această rezistență înseamnă că o persoană alergică nu poate consuma aceste alimente nici crude, nici gătite, uscate sau conservate.

    Este important de spus că numiți factori pot contribui la declanșarea unei reacții alergice după consumul unui aliment care conține proteine de transfer lipidic. Printre ele,   efortul fizic sau anumite medicamente, de exemplu, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) precum ibuprofenul sau naproxenul. Acești factori pot, de asemenea, întârzia apariția simptomelor alergice, astfel încât reacția să înceapă după intervalul tipic de 10-30 de minute.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 19/07/2025

    Ce este arsura de congelator și cum o poți preveni?

    Gastronomie 19/07/2025

    Alimentele pe care nutriționiștii le recomandă întotdeauna: hrănitoare, dau senzație de sațietate și ajută la menținerea greutății

    Gastronomie 19/07/2025

    Semne ale funcționării deficitare a ficatului. Ce poți face pentru a-l ajuta

    Populare în ultima lună
    „Nici nu-mi venea să cred că o să scap”. Premieră medicală în chirurgia digestivă la un spital din R. Moldova
    17/07/20251.537 Views
    FLYONE lansează ruta directă Chișinău – Napoli, începând cu 15 iulie
    15/07/2025907 Views
    Învățământul în Republica Moldova în 2024: câți elevi, câte școli și ce salarii au profesorii
    16/07/2025603 Views
    Rabia: boala cu rată de mortalitate 100% – cum se transmite și ce trebuie să faci imediat după o mușcătură
    16/07/2025405 Views
    Recomandate
    Gastronomie 19/07/20254 Mins Read14 Views

    Ce este arsura de congelator și cum o poți preveni?

    Poți reînvia savoarea mâncărurilor afectate de așa numita arsură de congelator prin niște metode simple…

    Alimentele pe care nutriționiștii le recomandă întotdeauna: hrănitoare, dau senzație de sațietate și ajută la menținerea greutății

    Semne ale funcționării deficitare a ficatului. Ce poți face pentru a-l ajuta

    „Cum se poate convinge un consumator că un desert promovat ca fiind vegan este într-adevăr vegan?” Gherete din centrul capitalei care NU oferă informații despre lista ingredientelor sau alergenii folosiți în produsele pe care le vând

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce este arsura de congelator și cum o poți preveni?

    Alimentele pe care nutriționiștii le recomandă întotdeauna: hrănitoare, dau senzație de sațietate și ajută la menținerea greutății

    Semne ale funcționării deficitare a ficatului. Ce poți face pentru a-l ajuta

    Cele mai populare

    „Nici nu-mi venea să cred că o să scap”. Premieră medicală în chirurgia digestivă la un spital din R. Moldova

    FLYONE lansează ruta directă Chișinău – Napoli, începând cu 15 iulie

    Învățământul în Republica Moldova în 2024: câți elevi, câte școli și ce salarii au profesorii

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.