Un vulcan situat în apropierea capitalei Islandei a erupt miercuri seara pentru a zecea oară în ultimii trei ani, aruncând în aer fântâni de lavă și fum, a anunțat biroul meteorologic al țării, potrivit Reuters.
Islanda, cu aproximativ 400.000 de locuitori, se află pe linia de contact dintre plăcile tectonice eurasiatică și nord-americană, într-o zonă cu o activitate seismică intensă, cunoscută pentru gheizere, izvoare termale și numeroși vulcani.
Pe măsură ce magma s-a acumulat în subteran, autoritățile au avertizat că o activitate vulcanică era iminentă pe peninsula Reykjanes, aflată la aproximativ 30 km sud-vest de capitala Reykjavik, unde ultima erupție s-a încheiat abia în luna septembrie.
Erupțiile de pe peninsula Reykjanes, cunoscute sub numele de erupții fisurale, nu au afectat direct capitala și nu generează o dispersie semnificativă a cenușii în stratosferă, ceea ce permite evitarea perturbărilor în traficul aerian, potrivit Reuters.
Sistemele geologice din zonă, care au fost inactive timp de 800 de ani, s-au reactivat în 2021 și, de atunci, au erupt din ce în ce mai frecvent, cea mai recentă erupție fiind deja a șasea din anul 2024.
Orașul de pescari Grindavík, situat în apropiere și care avea aproape 4.000 de locuitori înainte de ordinul de evacuare emis în decembrie anul trecut, este în mare parte pustiu din cauza amenințării constante reprezentate de fluxurile de lavă.
Autoritățile islandeze au construit bariere pentru a devia fluxurile de lavă departe de oraș, de centrala electrică din apropiere și de Laguna Albastră, Laguna Albastră, cel mai cunoscut complex balnear geotermal.
Cercetătorii avertizează că peninsula Reykjanes ar putea fi martora unor erupții vulcanice repetate timp de decenii sau chiar secole.
Cu toate acestea, se estimează că erupțiile nu vor produce nivelul de perturbări cauzat în 2010 de erupția vulcanului Eyjafjallajökull, care a generat nori de cenușă ce au acoperit Europa și au dus la anularea a aproximativ 100.000 de zboruri la nivel global, relatează Reuters.