Terapia nutrițională este un tratament medical care se bazează pe utilizarea alimentației adecvate pentru prevenirea, gestionarea sau tratarea diferitelor afecțiuni de sănătate. Se bazează pe evaluarea nevoilor nutriționale ale pacientului și stabilirea unui plan alimentar personalizat.
Condimentele joacă un rol important în terapia nutrițională, nu doar pentru faptul că îmbunătățesc gustul mâncărurilor, dar și pentru beneficiile lor asupra sănătății. „Utilizarea condimentelor în terapia nutrițională ajută la obținerea echilibrului natural în organism, aduc savoare și în anumite situații, reduc nevoia de medicamente”, susține nutriționista Victoria Ursu.
Unele condimente au efecte antiinflamatoare, altele îmbunătățesc digestia. Câteva condimente care pot fi utilizate în terapia nutrițională, după părerea Victoriei Ursu, sunt:
- Turmericul, conține curcumină și este un antiinflamator și antioxidant puternic.
- Scorțișoara se utilizează pentru reglarea glicemiei. De asemenea, reduce considerabil pofta de dulce. 1-6 g de scorțișoară pe zi contribuie la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la reducerea nivelului glicemiei la persoanele cu diabet de tip 2.
- Chimenul este folosit în balonare și disconfort digestiv. 1-2 lingurițe de semințe pe zi relaxează musculatura tractului digestiv și reduc balonarea.
- Ardeiul iute (capsaicina) – reduce inflamația și durerea. Un vârf de cuțit sau 1/8 de linguriță de pudră de ardei iute (echivalent cu aproximativ 1-2 grame) poate stimula eliberarea de endorfine și poate reduce percepția durerii.
- Usturoiul este asemenea unui antibiotic natural. Totodată contribuie și la reducerea tensiunii arteriale. 1-2 căței de usturoi proaspăt pe zi (600-1200 mg de extract de usturoi zilnic în 2-3 doze împărțite), ajută la dilatarea vaselor de sânge și îmbunătățește circulația, contribuind la reducerea tensiunii arteriale.
- Cuișoarele sprijină sănătatea orală, digestivă fiind un puternic antimicrobian. 1-2 cuișoare întregi pe zi, mestecate sau folosite sub formă de ceai reduc considerabil inflamația.
- Ghimbirul, pe lângă proprietățile sale antiinflamatorii, reduce greața și voma (recomandat graviduțelor). 1-2 cm de rădăcină de ghimbir proaspăt în apă (lăsat pe 10 minute) consumat cât mai proaspăt, reduce greața.
Victoria Ursu susține că recomandările sunt adaptate stării de sănătate, preferințelor și nevoilor nutriționale fiecărui pacient în parte, iar utilizarea acestora în scop terapeutic trebuie să fie personalizată și supravegheată de un specialist.