Alegerea ustensilelor de bucătărie potrivite nu este doar o chestiune de estetică, ci și de sănătate. V-ați gândit vreodată ce substanțe ar putea elibera spatulele din plastic negru atunci când amestecați mâncarea? Sau dacă mânerul lingurii de lemn ascunde bacterii de care este dificil să scăpați? Potrivit cookist.it, în timp ce oțelul inoxidabil este durabil și igienic, plasticul, care este adesea ieftin, ar putea elibera substanțe nocive în contact cu alimentele, în special atunci când este expus la temperaturi ridicate.
Oțel inoxidabil, silicon, lemn: ce material ar trebui să alegeți pentru ustensilele de bucătărie?
Ustensile din plastic negru vs. ustensile din oțel
Plasticul negru, în special plasticul ieftin, poate conține substanțe ignifuge care, în contact cu căldura, pot elibera substanțe toxice în alimente. În timp, aceste tipuri de ustensile pot fi zgâriate, deformate și pot reține mirosuri. În cele din urmă, plasticul are nevoie de mult timp pentru a se descompune și contribuie semnificativ la poluare.

Prin urmare, este mai bine să alegeți ustensile din oțel: acestea nu absorb mirosuri sau bacterii, sunt ușor de curățat, durează mult timp și rezistă zgârieturilor și abraziunilor și, mai presus de toate, nu eliberează substanțe în alimente, garantând o siguranță maximă. Deși mai puțin costisitoare decât ustensilele din plastic, acestea conferă un aspect profesional bucătăriei.
Tocător din plastic vs. tocător din lemn
Alegerea plăcii de tocat potrivite poate părea banală, dar în realitate poate influența foarte mult igiena bucătăriei și calitatea mâncărurilor. Tocătoarele din plastic sunt utilizate pe scară largă în bucătăriile noastre dintr-o serie de motive practice: sunt mai ușor de curățat, sunt mai puțin predispuse la tăieturi adânci și tind să fie mai ieftine decât lemnul. Dar au și dezavantaje: tăieturile adânci pot crea fisuri în care se ascund bacteriile. În plus, unele tipuri de plastic, mai ales dacă sunt de calitate scăzută, pot elibera substanțe chimice în contact cu alimentele, mai ales dacă sunt expuse la temperaturi ridicate sau la detergenți agresivi.

Tocătoarele din lemn necesită o curățare mai temeinică și mai frecventă decât plasticul, deoarece acestea absorb mai multe mirosuri și lichide. Pe de altă parte, însă, tocătoarele din lemn sunt mai ecologice și mai practice și nu pot elibera microplastice. Dacă le preferați pe acestea, alegeți-le pe cele din stejar, plop sau mesteacăn și curățați-le regulat.
Boluri de plastic vs. boluri de sticlă
Alegerea între bolurile din plastic și cele din sticlă are un impact asupra sănătății și mai ales asupra durabilității alimentelor. Bolurile din plastic sunt cu siguranță ușor de manevrat și de transportat, mai puțin predispuse la spargere decât sticla și, în general, mai ieftine. Pe de altă parte, unele materiale plastice, în special cele de calitate inferioară, pot elibera substanțe chimice în contact cu alimente fierbinți sau acide. De asemenea, plasticul este un material foarte dificil de eliminat.

Sticla, pe de altă parte, nu absoarbe mirosurile sau bacteriile și nu eliberează substanțe chimice în alimente. De asemenea, este un material potrivit atât pentru cuptor, cât și pentru congelator, deși este mai puțin economic și mai dificil de manevrat.
Aluminiu vs hârtie de copt
Atunci când intră în contact cu alimente acide sau sărate, aluminiul poate elibera cantități mici de metale grele, alterând gustul și, potențial, sănătatea acestora. Dacă aluminiul intră în contact direct cu o flacără deschisă, acesta poate arde și elibera substanțe toxice. În plus, la fel ca plasticul, producția și eliminarea aluminiului au un impact negativ asupra mediului.
Hârtia de cuptor nu eliberează substanțe chimice în alimente, deși la temperaturi ridicate și în apropierea unei flăcări poate arde, deci trebuie să se acorde atenție