O nouă confirmare a faptului că universul se extinde mai rapid decât se aștepta i-a pus pe gânduri pe oamenii de știință. Datele colectate pe parcursul a doi ani de la Telescopul Spațial James Webb al NASA validează descoperirea făcută anterior de Telescopul Spațial Hubble, conform căreia ritmul de expansiune al universului este mai rapid cu aproximativ 8% decât s-ar fi așteptat pe baza cunoștințelor actuale despre condițiile inițiale ale cosmosului și evoluția acestuia pe parcursul a miliarde de ani, relatează Reuters.
Observațiile realizate de Webb, cel mai performant telescop spațial construit vreodată, par să excludă posibilitatea ca datele obținute de Hubble să fi fost viciate din cauza unor erori de instrumente.
„Acesta este cel mai mare set de date obținut de Telescopul Webb – primii săi doi ani în spațiu – și confirmă descoperirea intrigantă făcută de Telescopul Hubble, cu care ne confruntăm de un deceniu: universul se extinde acum mai rapid decât pot explica cele mai bune teorii ale noastre”, a declarat astrofizicianul Adam Riess de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland, autor principal al studiului publicat luni în Astrophysical Journal.
Adam Riess, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2011, a declarat, potrivit Reuters, că ar „lipsi ceva în înțelegerea noastră despre univers”.
El a explicat că înțelegerea noastră actuală este marcată de o mare ignoranță privind două elemente fundamentale – materia întunecată și energia întunecată – care constituie 96% din univers, subliniind că acest subiect nu poate fi trecut cu vederea.
De asemenea, Siyang Li, student doctorand la Universitatea Johns Hopkins și co-autor al studiului, a menționat că rezultatele Telescopului Webb sugerează posibilitatea unei revizuiri a modelului actual despre univers, deși a adăugat că este dificil de spus ce schimbări ar putea implica acest lucru în acest moment.
Materia întunecată, despre care se crede că reprezintă aproximativ 27% din univers, este o formă ipotetică de materie invizibilă, dar a cărei existență este inferată pe baza efectelor gravitaționale asupra materiei obișnuite – stele, planete, luni, tot ceea ce există pe Pământ – care reprezintă aproximativ 5% din univers.
Energia întunecată, despre care se crede că reprezintă aproximativ 69% din univers, este o formă ipotetică de energie ce pătrunde vastitatea spațiului și care contracarează gravitația, determinând expansiunea accelerată a universului, scrie Reuters.