Există unele recomandări conform cărora untul ar trebui lăsat la temperatura camerei și nu ținut în frigider, pentru a putea fi maleabil atunci când îl consumăm sau îl folosim la diferite preparate, cu argumentul că, fiind în mare parte grăsime, este mai greu atacat de bacterii. Însă, la o privire mai atentă, lucrurile sunt mai nuanțate. Iată cum ar trebui să procedăm corect cu untul, potrivit lui Tonja Engen, un reprezentant al uneia dintre cele mai mari cooperative de producție agricolă din Statele Unite, Land O’Lakes.
Conform acesteia, untul nu ar trebui să fie lăsat la temperatura camerei mai mult de patru ore. Este un interval permisiv comparativ cu alte produse lactate proaspete, care trebuie păstrate la temperaturi scăzute în permanență. Este corect să îl păstrăm în frigider atunci când nu îl folosim, spune specialista, pentru că la temperatura camerei i se poate schimba culoarea dar și gustul.
„Dacă este sărat, untul poate rezista mai mult la temperaturi obișnuite?”
Nu, sarea nu face diferența în acest caz, și ambele tipuri de unt au nevoie de aceleași condiții de temperatură pentru a rămâne nealterate. Ba mai mult, este recomandat ca untul să fie congelat, dacă intenția este de a-l păstra ceva mai mult timp, potrivit specialistei.
Cum procedăm când untul este prea rece/tare?
Potrivit specialistei citate, cea mai bună metodă de păstrare a untului în frigider este ambalajul în care l-am cumpărat, ținând pachetul în partea cea mai rece a frigiderului. Dacă vrem să îl putem utiliza cu o mai mare ușurință, este necesar ca acesta să fie scos din frigider cu circa jumătate de oră înainte.
Dacă este congelat, metoda cea mai simplă pentru a-l folosi este să radem pe răzătoare cât avem nevoie într-un bol, lăsându-l câteva minute la temperatura camerei.
Articol preluat: g4food.ro.