Statele Unite ale Americii (SUA) fac pași importanți pentru reducerea risipei alimentare prin adoptarea unor etichete mai clare privind datele de expirare. Guvernatorul Californiei a interzis deja utilizarea termenului „a se vinde până la”, iar Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Departamentul Agriculturii (USDA) analizează o măsură similară la nivel național, potrivit Food and wine.
Pentru a combate confuzia consumatorilor și a limita cantitățile uriașe de alimente risipite, FDA și USDA doresc să promoveze utilizarea etichetei „A se consuma de preferință până la”. Aceasta indică o scădere a calității produsului după o anumită dată, fără ca alimentul să devină nesigur pentru consum.
Această inițiativă vine în urma unui model implementat deja în California, unde guvernatorul Gavin Newsom a semnat recent o lege ce interzice termenul „a se vinde până la”. Decizia a fost motivată de necesitatea standardizării limbajului pentru a preveni aruncarea prematură a alimentelor încă bune de consum.
Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a raportat că, doar în 2019, 66 de milioane de tone de alimente au fost risipite în SUA, dintre care majoritatea au ajuns în gropile de gunoi. În plus, alte 40 de milioane de tone au fost irosite în procesele de producție și procesare. Această risipă nu doar că poluează, dar și afectează resursele naturale, cum ar fi apa și terenurile, și ar putea, în schimb, să hrănească familiile aflate în dificultate.
Strategia Națională pentru Reducerea Risipei Alimentare, stabilită de administrația Biden-Harris, urmărește reducerea cu 50% a risipei până în 2030. Actualizarea etichetelor alimentare este un pas esențial în atingerea acestui obiectiv.
Adoptarea termenului „A se consuma, de preferință, până la” va ajuta consumatorii să înțeleagă mai bine diferența dintre calitate și siguranța alimentară, reducând astfel risipa alimentelor care sunt încă bune de consum.