Într-o perioadă marcată de schimbări demografice și provocări sociale majore, studiul „Generații și Gen” continuă să adune date esențiale pentru înțelegerea tendințelor demografice din R. Moldova. După succesul primului val de cercetare, ce a avut loc în primăvara anului 2020, autoritățile naționale și internaționale sunt pregătite să adâncească analiza acestor tendințe prin intermediul celui de-al doilea val al studiului, la care sunt invitați să participe aproximativ 10.000 de respondenți.
Studiul „Generații și Gen” se derulează în mai mult de 24 de țări și are scopul de a urmări, pe termen lung, schimbările demografice, economice și sociale ale populației. Respondenții sunt contactați periodic, o dată la trei ani, pentru a confirma datele de contact și pentru a furniza informații despre schimbările importante din viața lor, cum ar fi intențiile de reproducere, intențiile de migrație, precum și nivelul de satisfacție față de viața lor.
În cazul R. Moldova, primul val al studiului a fost desfășurat în 2020 și a implicat 10.000 de participanți din 153 de localități, cu vârste cuprinse între 15 și 79 de ani (excluzând regiunea din stânga Nistrului).
Politici publice bazate pe date reale
Rezultatele primului val al studiului au contribuit la elaborarea unor politici publice fundamentate pe date concrete, care au ca scop îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și promovarea dezvoltării sustenabile.
Studiul este implementat în R. Moldova la solicitarea Guvernului și este susținut de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Biroul Național de Statistică și NIDI. Suportul financiar provine din partea Fondului de Parteneriat pentru Dezvoltare India-ONU, ceea ce reflectă angajamentul internațional pentru susținerea demersurilor de dezvoltare sustenabilă în Moldova.
Articol&foto: social.gov.md