O porție de semințe de in furnizează proteine, fibre și acizi grași omega-3. Consumul lor vă ajută să mențineți o greutate moderată și reduce colesterolul și tensiunea arterială, potrivit publicației Healthline. Cu aroma de nucă și consistența crocantă, semințele de in sunt un ingredient versatil care poate îmbunătăți gustul și textura aproape oricărei rețete.
Un mod de a folosi aceste semințe este amestecarea în smoothie-ul de dimineață. De asemenea, sunt un adaos excelent la aluatul de clătite, la hamburgerii vegetali de casă și chiar în bolul de ovăz.
Este încărcat cu nutrienți
Inul este una dintre cele mai vechi culturi din lume. Există două tipuri, maro și auriu, ambele la fel de hrănitoare. O singură porție oferă o cantitate bună de proteine, fibre și acizi grași omega-3, alături de câteva vitamine și minerale importante.
O lingură (7 grame) de semințe de in măcinate conține:
- Calorii: 37
- Carbohidrați: 2 g
- Grăsimi: 3 g
- Fibre: 2 g
- Proteine: 1,3 g
- Tiamină: 10% din valoarea zilnică
- Cupru: 9% din valoarea zilnică
- Mangan: 8% din valoarea zilnică
- Magneziu: 7% din valoarea zilnică
- Fosfor: 4% din valoarea zilnică
- Seleniu: 3% din valoarea zilnică
- Zinc: 3% din valoarea zilnică
- Vitamina B6: 2% din valoarea zilnică
- Fier: 2% din valoarea zilnică
- Folat: 2% din valoarea zilnică
Semințele de in sunt deosebit de bogate în tiamină, o vitamină B care joacă un rol cheie în metabolismul energetic, precum și în funcția celulară. Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de cupru, care este implicat în dezvoltarea creierului, în sănătatea imunitară și în metabolismul fierului.
Bogat în acizi grași omega-3
Semințele de in sunt o sursă excelentă de acid alfa-linolenic, un tip de acid gras omega-3 care este important pentru sănătatea inimii și care se găsește în principal în alimentele vegetale. Acidul alfa-linolenic este unul dintre cei doi acizi grași esențiali pe care trebuie să îi obțineți din alimentele pe care le consumați, deoarece organismul dumneavoastră nu îi produce. Studiile pe animale sugerează că acidul din semințele de in poate ajuta la reducerea inflamației și la prevenirea depunerii colesterolului în vasele de sânge ale inimii.
Bogat în fibre
Doar 1 lingură (7 grame) de semințe de in măcinate conține 2 grame de fibre, ceea ce reprezintă aproximativ 5% și 8% din aportul zilnic recomandat pentru bărbați și, respectiv, femei. Mai mult, semințele de in conțin două tipuri de fibre – solubile și insolubile – care sunt fermentate de bacteriile din intestine pentru a susține sănătatea intestinelor și pentru a îmbunătăți regularitatea intestinală. În timp ce fibrele solubile absorb apa în intestine și încetinesc digestia, ceea ce poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la scăderea colesterolului, fibrele insolubile adaugă volum la scaun, ceea ce poate preveni constipația și poate promova mișcările intestinale regulate.
Semințele de in pot ajuta, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol, potrivit Healthline. De asemenea, sunt renumite pentru capacitatea lor de a reduce nivelul tensiunii arteriale. Mai multe studii sugerează că semințele de in pot ajuta și la gestionarea greutății.
Atât semințele de in, cât și uleiul de in sunt ușor de utilizat și pot fi adăugate la o varietate de rețete. Iată câteva modalități simple de a vă crește aportul:
- Adăugați pudra de semințe de in în apă sau presărați-o în smoothie-urile dvs.
- Stropiți uleiul de semințe de in pe salatele proaspete în loc de sosul de salată.
- Presărați semințe de in măcinate peste cerealele calde sau reci pentru un plus de fibre și aromă.
- Amestecați semințe de in în iaurtul dumneavoastră preferat.
- Dați produselor de patiserie o notă sănătoasă prin amestecarea semințelor de in în prăjituri, brioșe sau pâine.
- Combinați semințele de in cu puțină apă pentru un simplu înlocuitor de ou.
- Încorporați semințele de in în chiftelele de carne sau de legume data viitoare când aprindeți grătarul.
Sursa: G4Food.ro