Sărbătorile de iarnă sunt momente speciale în care ne adunăm cu toții alături de familie și prieteni, iar pentru mulți, aceste întâlniri înseamnă și întoarcerea acasă, mai ales pentru cei care trăiesc dincolo de hotarele țării. Mesele festive sunt un simbol al acestor întâlniri, însă, deși este ușor să ne lăsăm pradă tentațiilor culinare, este esențial să acordăm o atenție deosebită alimentației. Echilibrul între plăcerile gastronomice tradiționale și o alimentație sănătoasă ne dă nu doar sănătate, dar și energie, și bunăstare. „Să nu uităm că vacanțele sunt și despre comunicare plăcută și amintiri vii”, susține nutriționista Victoria Ursu.
În perioada sărbătorilor, mesele sunt deseori încărcate cu bucate tradiționale bogate în calorii și grăsimi, ceea ce poate contribui la creșterea în greutate. „Vacanțele în R. Moldova sunt adevărate provocări gastronomice condimentate cu mult dor și dorințe. Unele dintre ele se numesc pofte alimentare, dor de ceva bunișor, de «ceva de-al nostru»” spune nutriționista Victoria Ursu. „Nu rareori pacienții îmi spun că iau în greutate când revin acasă”, adaugă aceasta. Multe dintre bucatele tradiționale de sărbători cum ar fi sarmalele, fripturile, prăjiturile sunt foarte bogate în calorii și grăsimi. Aceste alimente, deși delicioase, pot aduce rapid un aport caloric excesiv, mai ales dacă sunt consumate în cantități mari. Nutriționista enumeră câteva recomandări pentru cei care revin acasă în timpul sărbătorilor și vor să savureze din mesele copioase, fără a adăuga în greutate.
- Negociază cu tine. Chiar dacă mergi în ospeție la părinți sau rude, stabilește-ți mai întâi niște reguli, de exemplu: «nu mănânc, nu beau alcool de dragul cuiva sau să nu supăr gazda». «Respect cele 3 mese principale ale zilei. Beau mai multă apă pentru a menține hidratarea și a evita confuzia între senzația de foame și cea de sete».
- Alege chibzuit restaurantul. Dacă vrei să mergi la un restaurant, alege-l pe cel care îți oferă mai multe feluri de mâncare sănătoase și echilibrate.
- Porțiile mici. Nu e cazul să refuzi complet mâncărurile delicioase, dar încearcă să mănânci porții mai mici.
- Savurează fiecare gustare și îmbucătură, mestecând minuțios.
- Mișcarea. Cu cât ingerezi preparate mai calorice, cu atât va fi nevoie să explorezi mersul pe jos pentru a-ți aminti și de locurile frumoase pe unde ai copilărit.
- Gustări sănătoase. Alege fructe, nuci, iaurt sau legume pentru gustări. Dacă vrei un desert, nu-l consuma zilnic pentru că mugurii gustativi la a treia zi se vor adapta ușor și va fi destul de dificil să te oprești din consumat dulciuri.
- Poți omite gustările dacă simți că vei mânca mai copios.
Astfel, mesele de sărbătoare sunt un prilej de bucurie, de reconectare cu cei dragi, însă este la fel de importantă alimentația și impactul acesteia asupra sănătății noastre pe termen lung.