Nutriționista Tania Fântână ne oferă sfaturi despre cum ar trebui să ne gestionăm alimentația pe parcursul sărbătorilor, în condițiile în care suntem înconjurați de o varietate largă de produse alimentare. Ea ne explică ce alegeri ar trebui să facem pentru a ne bucura de mesele festive fără a suprasolicita organismul, dar și fără a risca să acumulăm kilograme în plus după perioada de sărbătoare, potrivit G4Food.ro.
Să spunem că au venit sărbătorile și te-ai pus la masă și ai uitat să te mai ridici. Sau, clasic la noi, nici nu te pui la masă, ci ciugulești non-stop din platourile de prin casă.
Când combini într-o veselie toate grupele alimentare, când mănânci dulciuri din plin, când mai bei și un păhărel, e cam imposibil să ai confort digestiv. Dar hai totuși să vedem cam ce putem face ca să mai ameliorăm disconfortul digestiv.
Regula numărul unu ar fi să ne oprim din mâncat, dacă putem.
În primele ore după masă:
- Ceaiuri digestive:
- Ceai de mentă: ajută la reducerea balonării.
- Ceai de ghimbir: stimulează digestia și combate greața.
- Ceai de mușețel: calmează tractul digestiv.
- Hidratare:
- Bea apă plată sau cu lămâie pentru a stimula digestia și a combate retenția de lichide.
Firește că nu adăugăm zahăr, miere sau lapte în ceaiuri. Toate astea ar presupune efort digestiv pentru a fi metabolizate. Nu vrem să dăm de lucru unei digestii și așa solicitate cu preparatele specifice sărbătorilor.
2. Masa următoare:
Dacă totuși îți este un pic foame sau mama trage de tine să mai guști câte ceva de pe masă, alege preparate ușor digerabile și bogate în nutrienți, pe cât posibil.
- Supe: supă clară de legume sau pui pentru hidratare;
- Proteine slabe: piept de pui, pește sau tofu. Știu că e sezonul porcului, dar hai să mai căutăm prin congelator și după niște pui, curcan sau pește.
- Legume fierte sau la abur: broccoli, morcovi, dovlecei (fibrele gătite sunt mai ușor digerabile).
- Carbohidrați complecși: orez brun sau cartofi dulci în cantități moderate. 1-2 linguri. Așa, cât să țină locul pâinii la masă. Ar fi o strategie să adăugați ceva carbohidrați la masa principală și să nu mai mâncați desert.
3. Gustare ușoară după masă:
- Iaurt probiotic pentru susținerea microbiomului intestinal. Nu iaurt cu fructe din comerț. Iaurt simplu, de băut sau nu.
- Fructe ușoare: kiwi (ajută digestia) sau papaya (conține enzime digestive naturale), ananas. Fructele enzimatice ajută digestia și ne simțim mai ușori la câteva ore după ce le consumăm.
Alimente care sprijină digestia după excese
- Fibre solubile: ovăz, tărâțe, mere (ajută la absorbția grăsimilor și zahărului).
- Probiotice: iaurt, chefir, murături naturale (pentru microbiomul intestinal). Atenție însă la cantitatea de sare pe care o conțin.
- Alimente antiinflamatoare: turmeric, ghimbir, ulei de măsline, pește, avocado, nuci și semințe, dar cu atenție la cantități, pentru că sunt foarte calorice. Nu avem nevoie de alimente cu densitate calorică mare, pentru că, oricum, ca și volum, mâncăm mai mult.
- Alimente detoxifiante: lămâie, sparanghel, țelină, pătrunjel.
Încearcă să te bucuri de atmosferă, de liniște, de câteva zile de vacanță, de alimentele specifice acestei perioade, adu-ți aminte de copilărie și de obiceiurile ei. Mănâncă din tot ce îți place, dar nu încărca prea mult stomacul. Cel puțin încearcă acest lucru. E posibil ca anul ăsta să ți se îndeplinească această dorință.
Articol scris de nutriționista Tania Fântână, pentru G4Food.ro.