Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Refolosim sau nu uleiul prăjit? Care sunt efectele acestuia asupra organismului – studiu

    18/11/20244 Mins Read5
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Stir fry say deep fry, ambele sunt metode de prăjire – prima înseamnă mai degrabă o sotare ceva mai intensă a alimentelor cu cantități limitate de ulei, în timp ce a doua înseamnă scufundarea unui aliment într-o baie de ulei la temperaturi înalte. În urma acestui proces, rămâne mereu mult ulei, cu impurități în el, despre care ajungem să ne întrebăm în ce măsură sau dacă mai poate fi refolosit.

    Este o practică întâlnită cel mai des în localurile fast food dar se practică și acasă. Prăjitul în sine, mai ales metoda deep fry, este cea mai puțin recomandată metodă de gătire, pentru că la temperaturi înalte acizii grași se transformă în compuși nocivi și, totodată, este favorizată formarea unor compuși toxici sau chiar cu potențial cancerigen.

    Există o opinie generală că uleiul se poate reutiliza de două, trei ori, cu două condiții: prima, să nu fi atins temperaturi mai mari de 180 de grade sau, mai rău, să fi ajuns la punctul în care scoate fum; a doua, să fie filtrat printr-un filtru de hârtie foarte fin, pentru a elimina impuritățile. Cu toate astea, cât de sigur este uleiul refolosit, pentru consum?

    Cercetătorii de la Universitatea Centrală din Tamil Nadu, Thiruvarur, India (țară unde prăjirea în ulei uzat este o parte a tradiției culinare), au desfășurat o serie de experimente pe modele animale, scrie publicația italiană de specialitate ilfattoalimentare.it.

    Experiment pe grupe de cobai

    Conform studiului pe cobai, prezentat recent la un congres al Societății Americane de Biochimie și Biologie Moleculară în Texas, cercetătorii au simulat o serie de situații reale frecvente: au împărțit animalele în cinci grupuri: un grup de control fără ulei, un grup hrănit cu 0,1 ml de ulei de susan neîncălzit împreună cu hrana standard, un alt grup cu același ulei, dar prăjit de mai multe ori, unul cu ulei de floarea-soarelui neîncălzit, tot în combinație cu hrana obișnuită și în aceeași cantitate, și un grup cu hrană adiționată cu ulei de floarea-soarelui încălzit în mod repetat. Experimentul a durat o lună și a inclus și animale gestante.

    Efectele de după consumarea uleiului refolosit

    Animalele hrănite cu ambele tipuri de ulei refolosit de mai multe ori au luat în greutate și au prezentat o creștere semnificativă a colesterolului comparativ cu cele hrănite cu uleiuri nefolosite anterior sau fără ulei.

    O situație similară s-a înregistrat și în ce privește parametrii care definesc starea ficatului. Transaminazele mărite la animalele hrănite cu ulei reutilizat, împreună cu unii markeri inflamatori și expresia unor gene corelate cu inflamațiile, care pot anticipa modificări din spectrul tumoral.

    Mai mult, cercetătorii au descoperit leziuni evidente în intestin, ficat și chiar în creier la animalele hrănite cu uleiuri reutilizate.

    În creier, pe lângă o expresie redusă a genelor responsabile de plasticitatea neuronală (capacitatea de regenerare și reparare a leziunilor), s-au identificat leziuni propriu-zise, absente la animalele din grupul de control.

    Lanțul cauzal al efectelor nocive

    Nu este surprinzător că efectele negative se resimt și în creier. Legătura dintre intestin, ficat și sistemul nervos este cunoscută de mult timp, constituind o cale bidirecțională prin care substanțele pot avea efecte pozitive sau, ca în acest caz, negative.

    Stresul oxidativ evidențiat în analize afectează microbiota intestinală. Bacteriile și alți microbi încep să elibereze o serie de compuși care perturbă profund metabolismul grăsimilor la nivel hepatic. Aceste substanțe dăunătoare ajung și la sistemul nervos.

    În plus, un alt efect al acestui dezechilibru este reducerea nivelului de acid gras omega-3 care ajunge la creier, ceea ce duce la scăderea capacității regenerative. Acest lucru explică și de ce astfel de daune sunt observate la puii animalelor hrăniți astfel: dezvoltarea sistemului nervos fetal este compromisă.

    Potrivit autorilor, sunt în continuare necesare studii similare pe oameni pentru a verifica dacă ceea ce s-a observat la animale rămâne valabil, în special la cei care consumă frecvent alimente prăjite. În plus, ar trebui investigat dacă toate tipurile de uleiuri, atunci când sunt reutilizate, au aceleași efecte nocive. La nivel științific nu există la moment o idee clară despre efectele exacte ale fiecărui tip de ulei atunci când este folosit la prăjit.

    Articol preluat: G4Food.ro.

    refolosire ulei prăjit uleiul prăjit se reforlosește?

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 13/06/2025

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Gastronomie 13/06/2025

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Mediu 13/06/2025

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/20251.046 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025650 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025211 Views
    Meningococul: ce trebuie să știi despre această infecție. Cum recunoști simptomele și ce poți face
    04/06/2025161 Views
    Recomandate
    Gastronomie 13/06/20254 Mins Read49 Views

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ardeii grași sunt acele legume colorate și crocante care apar peste tot, în taco, pizza,…

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Copiii pot avea frecvent probleme digestive în sezonul cald și în călătorii. Cum știi că cel mic este deshidratat și ce măsuri trebuie să iei?

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.