Piperul, regele condimentelor, a cucerit gusturile și culturile încă din cele mai vechi timpuri. Pe lângă aroma sa inconfundabilă, piperul ascunde o comoară de proprietăți benefice pe care știința modernă încă le descoperă. Potrivit cookist.it, piperul este bogat în compuși fitochimici, printre care piperina, care îi conferă aroma picantă caracteristică și numeroase proprietăți benefice. De asemenea, s-a demonstrat că are proprietăți antiinflamatoare, analgezice și antibacteriene.
Crește absorbția nutrienților
Piperina îmbunătățește absorbția altor nutrienți din alimente, cum ar fi curcumina din ghimbir și carotenoizii din morcovi. În plus, piperul poate crește ușor rata metabolică bazală, ajutând la pierderea în greutate.
Stimulează digestia
Piperul stimulează producția de sucuri gastrice, facilitând digestia și îmbunătățind absorbția nutrienților.
Proprietăți antioxidante
Datorită prezenței antioxidanților, piperul ajută la protejarea celulelor de daunele cauzate de radicalii liberi, reducând riscul de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare.
Proprietăți antiinflamatorii
S-a demonstrat că piperina are proprietăți antiinflamatorii, care sunt utile în ameliorarea durerii și reducerea inflamației.
Acțiune antibacteriană
Unele studii sugerează că piperul ar putea avea proprietăți antibacteriene, utile în combaterea anumitor infecții.
Îmbunătățește starea de spirit
Piperina stimulează producția de endorfine, neurotransmițători care ajută la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea stresului.
Contraindicații ale piperului
Deși piperul este, în general, sigur pentru majoritatea persoanelor, este recomandabil să îl consumați cu moderație deoarece are unele contraindicații în special la unele persoane. Persoanele care suferă de ulcer sau gastrită ar trebui să limiteze puternic consumul de piper, deoarece acesta poate provoca iritații stomacale sau le poate agrava. Din același motiv, nu este recomandat celor care suferă de reflux gastro-esofagian. Utilizarea acestui condiment nu este recomandată în cazurile de hemoroizi și cistită, deoarece poate agrava simptomele sau le poate declanșa la persoanele predispuse.
În cazul persoanelor cu probleme renale, consumul excesiv de piper poate agrava situația. În cele din urmă, piperul poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele, astfel încât este recomandabil să vă consultați medicul înainte de a crește consumul de piper dacă luați medicamente.
Nu există un consum zilnic maxim de piper definit universal, valabil pentru toată lumea: consumul de piper, ca și în cazul multor alte condimente, variază de la persoană la persoană și depinde de diverși factori. Vă recomandăm, în cazul sensibilităților, să folosiți puțin piper și să îl amestecați cu alte condimente sau ierburi.