În sezonul rece riscul de îmbolnăvire este mult mai mare din cauza unor factori care favorizează răspândirea virusurilor: fie petrecem mai mult timp în interior, într-un spațiu închis, unde agenții patogeni circulă mai ușor, fie aerul rece slăbește imunitatea căilor respiratorii. Pentru a ne menține sănătoși în timpul iernii este esențial să combinăm anumite măsuri de prevenire a răcelilor cu obiceiuri sănătoase care contribuie la întărirea imunității.
Cum menținem și dezvoltăm o imunitate de fier?
Tatiana Mironov, doctoriță infecționistă, spune că imunitatea este capacitatea organismului de a lupta cu infecțiile și bolile.
„Sunt două tipuri de imunitate: înnăscută, cu care copilul se naște, și dobândită, pe care copilul o achiziționează și o dezvoltă pe parcursul vieții. Imunitatea dobândită se formează în urma contactului cu microbii și prin vaccinare. Ea are memorie imunologică, ceea ce permite un răspuns imunologic mai rapid și mai eficient în cazul reexpunerilor la infecții”, susține ea.
Imunitatea în timpul iernii și măsurile de întărire a acesteia sunt importante pentru a preveni răcelile și alte afecțiuni comune în sezonul rece. Conform specialistei, sunt câteva practici de respectat pentru a menține o imunitate bună:
- Alimentația echilibrată, bogată în fibre, proteine, glucide, lipide și să nu uităm, în grăsimi sănătoase. În timpul iernii este important să asigurăm organismului aportul necesar de vitamine și minerale.
- Hidratarea. Chiar dacă iarna nu simțim nevoia de a bea apă la fel de mult ca în sezonul cald, hidratarea rămâne importantă pentru menținerea sănătății generale și a funcționării bune a sistemului imunitar.
- Somnul calitativ. Somnul de calitate este vital pentru sistemul imunitar. În același timp, contribuie și la sănătatea generală pe termen lung.
- Activitatea fizică regulată. Includerea unui program de exerciții fizice în rutina zilnică, cum ar fi mersul pe jos sau exercițiile în aer liber, îmbunătățește circulația și ajută sistemul imunitar să funcționeze mai bine.
- Reducerea stresului. Reducerea stresului este esențială pentru menținerea unui sistem imunitar puternic și pentru prevenirea bolilor.
- Vaccinarea. Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente metode de protejare a organismului împotriva unor infecții grave.
De unde vine confuzia că frigul, produsele reci și înghețata pot cauza răceala?
Doctorița infecționistă susține că răceala nu este cauzată de frig sau de curenții de aer reci, ci de virusuri. „În perioada rece a anului petrecem mai mult timp în spațiile închise, prost aerisite, unde virusurile se răspândesc mai ușor. Frigul poate slăbi imunitatea căilor respiratorii, dar nu cauzează răceală, doar favorizează atașarea mai ușoară a virusurilor de receptorii din căile respiratorii”, explică ea.
Consumul alimentelor reci nu este o cauză directă a răcelilor.
„Alimentele reci pot irita ușor mucoasa gâtului după consumul lor, dar nicidecum nu pot cauza răceli în lipsa unui virus. De multe ori în viroze chiar indicăm consumul de înghețată pentru a scădea inflamația și edemul la nivelul gâtului”, spune Tatiana Mironov.
De ce totuși cineva în urma consumului de înghețată sau a unei limonade reci observă că s-a îmbolnăvit?
Consumul moderat de alimente reci, inclusiv înghețată, nu provoacă direct răceli, dar poate influența temporar imunitatea locală a gâtului. Dacă suntem deja vulnerabili sau expuși la virusuri, acest factor ar putea contribui la dezvoltarea unei răceli.
„Aceasta se produce pentru că organismul nostru nu este deprins cu aceste temperaturi. De aceea, este foarte important să nu uităm de măsurile de călire a organismului. Astfel, întărim imunitatea locală, ceea ce ne va face mai puțin sensibili la virozele actuale”, explică doctorița.
De ce este importantă călirea?
Călirea este procesul prin care corpul devine mai rezistent la temperaturile scăzute. „Călirea organismului ne ajută să fim mai rezistenți la schimbările de temperatură, să fim mai activi, mai vioi și să avem o imunitate mai bună”, spune specialista. Practicile de călire trebuie să fie făcute treptat, pentru a permite organismului să se adapteze fără a-i pune în pericol sănătatea. Tatiana Mironov explică cum putem căli organismul:
- Expunerea la frig se va face gradual, câte puțin, crescând în acest fel microcirculația locală, ceea ce va ajuta la îmbunătățirea sistemului imun. Astfel, scoatem copiii afară la plimbări, chiar și în primul an de viață, crescând treptat timpul de aflare afară, inclusiv temperaturile la care ne aflăm.
- Realizarea activităților fizice în aer liber, inclusiv pe timp răcoros. Chiar și mersul sau plimbarea pe timp mai răcoros va crește microcirculația și va îmbunătăți sistemul imunitar.
- Hidratarea suficientă, prin administrarea lichidelor, inclusiv a lichidelor mai reci, dar introduse treptat.
De asemenea, specialista sugerează:
- Să nu uităm că fiecare organism are sistemul lui individual de termoreglare;
- Să nu impunem aceleași reguli pentru toți membrii familiei, pentru că nu toți percep la fel frigul;
- Să lăsăm copiii să aprecieze singuri dacă le este frig sau cald și să aleagă haina în care vor să se îmbrace;
- Să nu îmbodolim copiii, pentru că îmbrăcatul excesiv îi face să transpire și astfel, orice vânt mai rece ar putea să le slăbească imunitatea și să se îmbolnăvească mai ușor;
- Să nu punem fularul peste fața și nasul copilului. Să îl lăsăm să-și facă imunitate locală la nivelul nasului și guriței;
- Să nu folosim unguente cum ar fi oxolina, care creează un mediu ideal pentru înmulțirea virusurilor și bacteriilor.
Cum prevenim o răceală?
Prevenirea răcelilor este importantă pentru menținerea sănătății generale. În așa mod evităm complicațiile care pot apărea. Răcelile pot slăbi temporar sistemul imunitar, făcând organismul mai vulnerabil la alte infecții. Doctorița infecționistă recomandă:
- Să ne spălăm cât mai des mâinile cu apă și săpun;
- Să evităm spațiile aglomerate, iar în cazul în care nu le putem evita, să folosim o mască de protecție;
- Să ne îmbrăcăm, noi și copiii, corespunzător timpului de afară și să nu ne îmbrăcăm în exces;
- Să avem grijă să fim mereu hidratați și să avem un regim alimentar cât mai echilibrat;
- Să nu uităm: când suntem bolnavi, noi sau copiii noștri – ne izolăm la domiciliu.