Adulții care rămân bine hidratați par să fie mai sănătoși, să dezvolte mai puține afecțiuni cronice, precum bolile de inimă și pulmonare, și să trăiască mai mult decât cei care nu consumă suficiente lichide, conform unui studiu realizat de National Institutes of Health (NIH) și publicat în eBioMedicine.
Folosind date de sănătate colectate de la 11.255 de adulți pe parcursul a 30 de ani, cercetătorii au analizat legătura dintre nivelurile de sodiu seric – care cresc atunci când aportul de lichide scade – și diverși indicatori ai sănătății. Ei au descoperit că adulții cu niveluri de sodiu seric situate la capătul superior al intervalului normal aveau mai multe șanse să dezvolte afecțiuni cronice și semne de îmbătrânire biologică avansată decât cei cu niveluri medii de sodiu seric. De asemenea, adulții cu niveluri mai ridicate aveau mai multe șanse să moară la o vârstă mai mică.
Acest studiu extinde cercetările publicate de oamenii de știință în martie 2022, care au identificat legături între nivelurile ridicate de sodiu seric în limite normale și riscurile crescute de insuficiență cardiacă.
Pentru această ultimă analiză, cercetătorii au evaluat informațiile furnizate de participanți în cadrul a cinci vizite medicale – primele două când aveau în jur de 50 de ani, iar ultimele când aveau între 70 și 90 de ani.
Au fost excluși din studiu adulții cu niveluri ridicate de sodiu seric la început sau cu afecțiuni, precum obezitatea, care ar putea afecta nivelurile de sodiu seric.
Cercetătorii au evaluat corelația dintre nivelurile de sodiu seric și îmbătrânirea biologică, măsurată prin 15 markeri de sănătate, inclusiv tensiunea arterială sistolică, colesterolul și glicemia. Ei au ajustat analiza în funcție de factori precum vârsta, rasa, sexul biologic, fumatul și hipertensiunea arterială.
S-a descoperit că adulții cu niveluri mai ridicate de sodiu seric – în limite normale între 135-146 mEq/L – aveau mai multe șanse să arate semne de îmbătrânire biologică accelerată, pe baza indicatorilor precum sănătatea metabolică, cardiovasculară, funcția pulmonară și inflamația.
De exemplu, adulții cu niveluri peste 142 mEq/L aveau o probabilitate crescută cu 10-15% de a fi biologic mai bătrâni decât vârsta lor cronologică, iar nivelurile peste 144 mEq/L erau asociate cu un risc crescut de 50%. De asemenea, nivelurile de 144,5-146 mEq/L erau corelate cu un risc crescut cu 21% de deces prematur.
Adulții cu niveluri de sodiu peste 142 mEq/L aveau un risc crescut cu până la 64% de a dezvolta boli cronice, cum ar fi insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral, fibrilația atrială, boala pulmonară cronică, diabetul sau demența. În schimb, adulții cu niveluri de sodiu seric între 138-140 mEq/L prezentau cel mai mic risc de a dezvolta boli cronice.
Autorii subliniază că aceste constatări nu demonstrează o relație de cauzalitate. Studiile clinice controlate sunt necesare pentru a determina dacă hidratarea optimă poate promova o îmbătrânire sănătoasă, preveni bolile și prelungi viața.
Majoritatea oamenilor pot crește aportul de lichide în siguranță, respectând recomandările, fie prin apă, fie prin alte lichide sau alimente bogate în apă, precum fructele și legumele. Academiile Naționale de Medicină recomandă ca femeile să consume zilnic între 1,5 și 2,2 litri de lichide, iar bărbații între 2 și 3 litri.
La nivel global, aproape jumătate dintre oameni nu respectă aceste recomandări, ceea ce poate avea un impact major asupra sănătății.
Scăderea conținutului de apă în organism este cel mai frecvent factor care crește nivelurile de sodiu seric, motiv pentru care rezultatele sugerează că menținerea unei hidratări bune poate încetini procesul de îmbătrânire și preveni sau întârzia bolile cronice, potrivit NIH.