Fumatul este mai dăunător decât se credea, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la University College London. Conform cercetării, o singură țigară scurtează speranța de viață cu aproximativ 20 de minute, aproape dublu față de estimarea din anul 2000. Aceasta înseamnă că un pachet de țigări poate reduce viața unei persoane cu șapte ore, iar renunțarea la fumat poate adăuga zile sau chiar luni de viață, fiind una dintre cele mai eficiente măsuri pentru îmbunătățirea sănătății pe termen lung, scrie The Guardian.
Potrivit analizei, un fumător care fumează 10 țigări pe zi și renunță la fumat, de exemplu, pe 1 ianuarie ar putea preveni pierderea unei zile întregi de viață până pe 8 ianuarie. Dacă renunță până pe 5 februarie, ar câștiga o săptămână de viață, iar dacă se abține până pe 5 august, ar câștiga o lună întreagă. Până la sfârșitul anului, ar putea evita pierderea a 50 de zile de viață, arată studiul.
„Oamenii știu, în general, că fumatul este dăunător, dar tind să subestimeze cât de mult. În medie, fumătorii care nu renunță pierd aproximativ un deceniu din viață. Asta înseamnă 10 ani prețioși, momente de viață și evenimente importante alături de cei dragi”, a declarat Dr. Sarah Jackson, cercetător principal la grupul de cercetare privind alcoolul și tutunul de la UCL, potrivit The Guardian.
Fumatul este una dintre principalele cauze prevenibile de boală și moarte din lume, provocând decesul a până la două treimi dintre utilizatorii pe termen lung. În Regatul Unit, fumatul cauzează aproximativ 80.000 de decese anual și o pătrime din toate cazurile de cancer din Anglia.
Studiul, comandat de Departamentul de Sănătate, se bazează pe cele mai recente date din British Doctors Study, care a început în 1951 și este unul dintre cele mai mari studii din lume privind efectele fumatului, și din Million Women Study, care urmărește sănătatea femeilor din 1996.
În timp ce o evaluare anterioară publicată în BMJ în anul 2000 arăta că o singură țigară reducea speranța de viață cu aproximativ 11 minute, analiza de acum, publicată în Journal of Addiction, aproape că dublează această valoare, ajungând la 20 de minute – 17 minute pentru bărbați și 22 de minute pentru femei.
„Unii ar putea crede că nu contează prea mult să piardă câțiva ani din viață, având în vedere că bătrânețea este adesea marcată de boli cronice sau dizabilități. Dar fumatul nu scurtează doar perioada de boală de la sfârșitul vieții. El reduce, de fapt, anii relativ sănătoși din mijlocul vieții, aducând mai devreme instalarea problemelor de sănătate. Asta înseamnă că un fumător de 60 de ani va avea de obicei profilul de sănătate al unui nefumător de 70 de ani”, a explicat Jackson pentru The Guardian.
Deși unii fumători trăiesc mult timp, alții dezvoltă boli legate de fumat și chiar mor din cauza acestora la o vârstă fragedă. Această variație este determinată de factori precum tipul de țigară utilizat, numărul de fumuri trase și cât de adânc inhalează fumătorii.
De asemenea, există diferențe în modul în care oamenii sunt susceptibili la substanțele toxice din fumul de țigară.
Autorii subliniază că fumătorii trebuie să renunțe complet la fumat pentru a beneficia pe deplin de avantajele pentru sănătate și speranța de viață.
Munca anterioară a arătat că nu există un nivel sigur de fumat: riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral este cu aproximativ 50% mai mic pentru persoanele care fumează o țigară pe zi decât pentru cele care fumează 20 de țigări pe zi.