Se știe că fumatul pe un termen de câțiva ani provoacă afecțiuni severe, aceasta fiind o dependență care ne pune viața în pericol. În mod ironic, prevalența fumatului nu este mai mult sau mai puțin redusă, chiar dacă îi cunoaștem consecințele. Spre deosebire de alte dependențe, unul dintre cele mai periculoase efecte adverse ale fumatului este că cei care fumează își fac rău atât lor, cât și celor din jur. Chiar dacă fumatul este interzis în locurile publice, măsura în care un fumător îi acordă atenție este rareori respectată. Tot așa și în familiile în care un membru al familiei fumează, ceilalți membri sunt rareori scutiți de efectele negative ale fumatului pasiv.
Efectele fumatului asupra aparatului cardiovascular
Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din America (NLM), fumatul are un impact major asupra sistemului cardiovascular (CVS), fiind un factor principal în apariția bolilor cardiovasculare și o cauză prevenibilă a mortalității în acest context.
Cercetătorii au demonstrat că abstinența de la fumat îmbunătățește prognosticul afecțiunilor cardiovasculare, iar cei care renunță au un risc mai scăzut de a dezvolta probleme cardiovasculare. Nicotina din țigări accelerează aterogeneza, favorizând bolile coronariene.
De asemenea, fumatul de narghilea și pipă sau electronice au efecte cardiovasculare similare cu cele ale țigărilor. Totodată, fumatul crește stresul oxidativ, ceea ce deteriorează structurile cardiovasculare.
Fumătorii pasivi sunt, de asemenea, expuși riscului de boli cardiovasculare, riscând să se aleagă cu inflamații vasculare. Efectele asupra sistemului cardiovascular sunt rapide și comparabile cu cele ale fumătorilor activi.
Modificările radiologice și măsurătorile grosimii arterelor susțin legătura dintre fumat și progresia aterosclerozei. Totodată, fumatul agravează și prognoza hipertensiunii arteriale, accelerând progresia acesteia spre forme severe, precum hipertensiunea renovasculară, potrivit NLM.
Cum afectează fumatul sistemul reproductiv
Fumatul are efecte negative și asupra sistemului reproductiv atât la bărbați, cât și la femei, cu efecte grave asupra sănătății fetale din timpul sarcinii.
Femeile însărcinate care fumează riscă să nască un copil cu greutate mică, precum și întârzierea creșterii intrauterine sau/și probleme de dezvoltare, unele fiind ireversibile, scrie NLM.
De cealaltă parte, bărbații care fumează pot experimenta dezechilibre hormonale, disfuncție erectilă și infertilitate, iar fumatul contribuie la dezvoltarea bolilor endoteliale, care afectează funcția erectilă.
Fumatul influențează negativ nivelurile de testosteron și proteinele care reglează acest hormon, afectând astfel fertilitatea.
Alte efecte ale fumatului
În momentul în care o persoană fumează, numeroase organe ale corpului acesteia vor fi afectate, fiindcă fumatul slăbește sistemul imunitar, făcând fumătorii mai susceptibili la infecții și afecțiuni, inclusiv infecții orale cauzate de Candida albicans, din cauza modificării florei bacteriene.
Flora orală perturbată poate fi restabilită doar parțial după renunțarea la fumat. Fumatul este asociat și cu un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer și afectează negativ auzul, reducând emisiile otoacustice.
De asemenea, fumătorii au un risc mai mare de a dezvolta parodontită și au un prognostic mai slab în cazul tratamentelor dentare. Fumatul interferează cu sănătatea osoasă, întârziind vindecarea fracturilor și afectând metabolismul osos, iar riscul de infecții postoperatorii este mai mare la fumători.
În plus, fumatul crește riscul de cancer al altor organe decât plămânii, este un factor de risc pentru glaucom și poate provoca uscăciunea ochilor prin afectarea glandelor meibomiene. Aceste efecte arată că fumatul are un impact larg și grav asupra sănătății, afectând nu doar plămânii, ci și alte sisteme vitale ale organismului.
Fumatul reprezintă un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea multor boli cronice și constituie un obstacol major în calea unei vieți sănătoase și fericite. Efectele sale negative asupra funcționării organismului sunt extinse și nu trebuie subestimate.
Deși este imposibil de detaliat complet toate efectele fumatului într-un singur articol, este clar că fumatul afectează aproape toate sistemele corpului. Renunțarea la fumat aduce beneficii semnificative pentru sănătate și bunăstare, protejând împotriva multor afecțiuni.
De asemenea, fumatul pasiv reprezintă o problemă majoră, care trebuie abordată pentru a proteja persoanele nefumătoare. Cercetările în curs promit să ofere o înțelegere mai profundă a efectelor fumatului și să contribuie la conștientizarea acestora, sperând să reducă numărul de fumători și să le îmbunătățească sănătatea pe termen lung, transmite NLM.
Biblioteca Națională de Medicină din SUA (National Library of Medicine – NLM) este una dintre cele mai mari și importante instituții de cercetare și resurse de informație medicală din lume. Situată la Bethesda, Maryland, în Statele Unite ale Americii, NLM face parte din Institutul Național de Sănătate (NIH) și furnizează acces la o vastă colecție de resurse medicale și științifice, atât pentru profesioniști din domeniul sănătății, cât și pentru publicul larg.