Performanța imunitară a maimuțelor capuchin sălbatice scade atunci când acestea experimentează temperaturi mai ridicate, iar maimuțele mai tinere par a fi deosebit de vulnerabile la căldură, conform unui studiu realizat de Universitatea din Michigan.
Studentul la doctorat în antropologie la Universitatea din Michigan, Jordan Lucore, a examinat modul în care sistemele imunitare ale maimuțelor sălbatice (capuchin) din Costa Rica sunt influențate de temperatură. Lucore și o echipă de cercetători au descoperit că atunci când maimuțele au fost expuse la aproximativ două săptămâni de temperaturi mai ridicate — 30 de grade Celsius — performanța generalizată a sistemului lor imunitar a scăzut.
Rezultatele lor, publicate în Science Advances, au fost surprinzătoare potrivit lui Lucore. Oamenii de știință se așteptau ca animalele endoterme — animalele care își pot reglementa propria temperatură corporală, precum mamiferele — să fie capabile să se protejeze împotriva temperaturilor fluctuante, deoarece își pot menține o temperatură constantă a corpului, însă în acest caz s-a dovedit
Pentru acest studiu, Lucore a examinat o populație de capuchini sălbatici, cu fața albă, din rezervația forestieră Taboga din Costa Rica. Proiectul de cercetare Capuchinos de Taboga, lansat în 2017, se concentrează pe cognitivitatea, endocrinologia și comportamentul acestor primate.
Proiectul este co-dirijat de Jacinta Beehner, profesoară de antropologie și psihologie la Universitatea din Michigan; Thore Bergman, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan; și Marcela Benítez, profesoară de antropologie la Universitatea Emory, toți fiind co-autori ai studiului.