Folosită în mâncăruri precum tăițeii soba japonezi, clătitele franceze din Bretania, pastele pizzoccheri italiene și terciul est-european, hrișca poate fi întâlnită în multe bucătării globale.
Hrișca are beneficii nutriționale unice:
Bună pentru sănătatea intestinală
Hrișca este excelentă pentru sănătatea digestivă din mai multe motive. În primul rând, este o sursă de fibre solubile și insolubile, ambele esențiale pentru menținerea unei sănătăți digestive optime. În al doilea rând, hrișca are beneficii prebiotice, promovând creșterea bacteriilor intestinale benefice, acționând ca hrană pentru bacteriile sănătoase. În al treilea rând, există dovezi care sugerează că pseudocerealele, cum ar fi hrișca, sunt mai sățioase decât alte cereale, cum ar fi grâul și orezul, ceea ce înseamnă că vă vor menține senzația de sațietate mai mult timp.
Sursă de proteine de înaltă calitate
Hrișca este una dintre puținele surse de proteine vegetale cunoscute ca fiind o proteină completă, ceea ce înseamnă că aceasta conține toți cei 9 aminoacizi esențiali necesari pentru sănătate pe care oamenii trebuie să-i obțină din alimente. O porție de hrișcă (1 cană gătită) oferă aproximativ 6 grame de proteine (echivalentul cantității de proteine din aproximativ 1 ou mare).
Bună pentru echilibrul zahărului din sânge
În forma sa integrală, hrișca este o sursă de amidon rezistent, ceea ce înseamnă că amidonul trece prin intestinul subțire fără a fi digerat. Acest lucru duce la un vârf mai mic al glicemiei (indice glicemic mai mic), în comparație cu produsele din cereale rafinate, cum ar fi o felie de pâine albă. Un alt beneficiu unic al hrișcăi este cantitatea sa deosebit de mare de un carbohidrat solubil numit D-chiro-inositol, care s-a demonstrat că ajută la atenuarea creșterilor de zahăr din sânge la cei cu diabet.
Permite obținerea de alimente fără gluten cu o densitate mare de nutrienți
Unul dintre dezavantajele multor produse din cereale fără gluten de pe piață este că acestea sunt fie foarte rafinate, fie au un conținut scăzut de fibre și vitamine și minerale, cu excepția cazului în care sunt îmbogățite. Cu toate acestea, hrișca fără gluten în mod natural oferă o serie de nutrienți fără nicio fortificare. Hrișca conține vitamina A, complexe de vitamine B, vitamina C și vitamina E. De asemenea, conține minerale importante precum zinc, magneziu, fosfor, mangan și seleniu și este mai bogată în antioxidanți în comparație cu grâul și orezul. Dintre cele două varietăți, hrișca tartar conține în general mai mulți nutrienți decât hrișca comună, dar ambele sunt nutritive.
Aceste beneficii fac din hrișcă un aliment valoros care merită integrat în alimentația zilnică pentru o sănătate optimă.
Sursa: G4Food.ro