Bogat în vitamina C, antioxidanți, potasiu și vitamine, kiwi este o adevărată mină de substanțe benefice. Cu pulpa sa fragedă și aroma sa proaspătă și inconfundabilă, mai mult sau mai puțin dulce, în funcție de soi, este un fruct incredibil de versatil, perfect pentru cei care doresc să experimenteze în bucătărie. Potrivit cookist.it, kiwi este un fruct cu un conținut scăzut de calorii: 100 de grame de produs comestibil furnizează doar 48 de calorii.
Caracteristica distinctivă a acestui fruct, din păcate încă puțin cunoscută, este marea sa bogăție în vitamina C, 85 de mg la 100 de g de produs, esențială, mai ales în timpul iernii, pentru a alunga afecțiunile clasice de sezon și a întări sistemul imunitar. De asemenea, are un conținut excelent de săruri minerale, în special potasiu (cu 400 mg), fosfor, calciu și magneziu. Din aceste motive, este un aliment deosebit de recomandat sportivilor, persoanelor în convalescență, femeilor însărcinate și vârstnicilor.
Beneficiile fructului kiwi:
Un bun antioxidant
Conținutul ridicat de vitamina C, cea mai importantă substanță din acest fruct cantitativ (ca și apa), îl transformă într-un aliat puternic împotriva gripei și a bolilor clasice de sezon. Are un efect antioxidant și, prin formarea de anticorpi, stimulează sistemul imunitar.
Un prieten al intestinelor
Bogat în fibre vegetale și apă, favorizează tranzitul intestinal și ajută la combaterea problemelor de constipație. Este suficient să mănânci un kiwi pe zi, pe stomacul gol, urmat de un pahar de apă călduță, pentru a beneficia de efectul său laxativ.
Diuretic natural
Proporția ridicată de apă și potasiu favorizează eliminarea excesului de lichide, conferind acestui fruct un efect drenant valoros.
Un excelent impuls energetic
Cantitatea excelentă de zaharuri simple, compuse în principal din fructoză, face ca acest fruct să fie deosebit de potrivit pentru dieta sportivilor, a persoanelor în vârstă și a celor care trec printr-o perioadă stresantă la nivel psiho-fizic. Prezența folaților îl face ideal pentru femeile însărcinate și care alăptează.
Efect anti-îmbătrânire
Datorită conținutului ridicat de arginină și glutamină, doi aminoacizi care favorizează sinteza hormonilor de creștere, consumul zilnic de kiwi ar părea să încetinească procesul de îmbătrânire a pielii, menținând-o tonică și elastică.
Aliat al inimii
Prezența potasiului și a vitaminei K ajută la scăderea sau menținerea stabilă a tensiunii arteriale; ajută la reducerea nivelului trigliceridelor și la creșterea colesterolului bun.
Utilizarea în bucătărie
De obicei, kiwi se consumă așa cum este, natural, pur și simplu decojit și tăiat felii. În cazul soiurilor cu coajă netedă și fără păr, cu condiția să provină din culturi ecologice, se poate consuma în întregime, chiar și partea exterioară (ceea ce va crește și aportul de fibre). Poate fi combinat cu alte fructe și chiar legume, rezultând salate mixte și salate de fructe. Poate fi amestecat cu iaurt grecesc natural, cereale și un strop de miere, rezultând un mic dejun sănătos, gustos și echilibrat. Amestecat împreună cu lapte (sau iaurt), eventual îndulcit cu puțin zahăr, devine o băutură energică și nutritivă, perfectă pentru a fi oferită ca gustare celor mici de acasă.
Acest fruct este deosebit de potrivit pentru prepararea delicioaselor deserturi la lingură, precum mousse-uri, sufleuri și sosuri bavareze: pe lângă faptul că îi conferă un aspect elegant și pitoresc, diluează dulceața cu prospețimea sa înnăscută și gustul ușor acrișor. Pulpa suculentă și fragedă, gătită împreună cu zahăr și suc de lămâie, dă naștere gemurilor de kiwi și diferitelor compoturi, perfecte pentru a fi întinse pe pâine la micul dejun sau pentru a fi asociate cu brânză la aperitiv. Își face frumos apariția în clasica tartă cu fructe, realizată cu o bază de pastă frământată și umplută apoi cu un strat generos de cremă. Dacă, pe de altă parte, doriți să vă răsfățați cu un deliciu proaspăt, atunci experimentați cu înghețată de kiwi sau încercați să faceți mini cheesecakes cu kiwi. Iubitorii de deserturi pufoase pe care să le înmoaie în ceașca lor de latte de dimineață nu pot rata această gogoașă irezistibilă cu kiwi.
Se recomandă consumul a unul până la două kiwi pe zi. Cel mai bun moment: dimineața și pe stomacul gol, după ce am băut unul sau două pahare de apă la temperatura camerei sau călduță. În acest fel, pe lângă aportul de vitamine și săruri minerale, putem beneficia și de proprietățile sale ușor laxative.