Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce alegem, ca îndulcitori naturali: siropul de arțar sau mierea?

    Compostarea acasă: pași simpli pentru a recicla resturile organice

    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Factorii care influențează pierderea poftei de mâncare și recomandările unei nutriționiste

    22/10/20243 Mins Read15
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    O alimentație rațională și echilibrată este fundamentală pentru menținerea unei stări optime de sănătate. Nutrienții esențiali din alimente contribuie la funcționarea corectă a organismului și oferă energia necesară pentru activitățile zilnice. Însă, pierderea apetitului poate deveni o problemă serioasă, afectând nu doar greutatea corporală, ci și sănătatea generală. 

    Pierderea apetitului se referă la scăderea dorinței de a mânca. Poate fi provocată de o varietate de factori, printre care stresul, depresia, bolile fizice. Nutriționista Victoria Ursu susține că apetitul scăzut nu este o afecțiune în sine, dar, de regulă un simptom al altei probleme. „Factorii emoționali cum ar fi depresia, boala, stresul și traumele pot duce la scăderea drastică a poftei de mâncare. Unele boli nedepistate, contaminarea cu metale grele și chiar deficitele nutriționale pot fi implicate în scăderea apetitului. Dacă ai slăbit 3-5 kg fără să-ți pui vreo intenție, bate un semn de alarmă și mergi la specialist”, spune Victoria Ursu. 

    „Pentru a stimula apetitul scăzut puteți folosi semințele de fenicul, rădăcina de ghimbir și frunzele de mentă. Ghimbirul ajută la stimularea inimii și a sistemului circulator, crescând apetitul și digestia. Ca să obțineți proteinele și caloriile necesare, beți trei sau mai multe pahare de 200 ml de lapte degresat sau de lapte de soia. Folosiți o băutură de roșcove și iaurt de băut cu fructe, mâncați numai pâine sau chifle din cereale integrale, paste, biscuiți și cereale calde sau reci”, susține nutriționista. 

    Victoria Ursu, nutriționistă

    De asemenea, Victoria Ursu menționează că supele cremă făcute pe lapte de soia sunt mult mai bogate în proteină, decât supele clasice, iar între mesele principale nutriționista precizează că pot fi luate gustări ca avocado, budincă de banane cu soia, brânză, pui sau ton, băuturi din fructe, nuci sau unt din diverse nuci. „Pe lângă faptul că la câștigarea în kilograme aceste gustări sunt ușor de digerat, bogate în proteine și în acizi grași esențiali, au și bacterii prietenoase”, spune aceasta.

    „Nu beți lichide înainte sau în timpul mesei. Luați suplimente de vitamine din grupul B. Acestea cresc apetitul. Încercați să mâncați des cantități mici de alimente în loc de două sau trei mese bogate. Cantitățile mici și mesele frecvente sunt mai bine tolerate prin creșterea treptată a volumului de alimente. Faceți mișcare, dar evitați exercițiile solicitante. Mersul pe jos sau exercițiile fizice moderate pot crește apetitul. Dacă fumați – renunțați! Fumatul este una dintre cauzele principale ale apetitului scăzut”, atenționează Victoria Ursu.

     

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 18/05/2025

    Ce alegem, ca îndulcitori naturali: siropul de arțar sau mierea?

    Mediu 18/05/2025

    Compostarea acasă: pași simpli pentru a recicla resturile organice

    Gastronomie 18/05/2025

    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/2025382 Views
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025118 Views
    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie
    14/05/2025101 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/202588 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 18/05/20255 Mins Read16 Views

    Ce alegem, ca îndulcitori naturali: siropul de arțar sau mierea?

    Îndulcitorii naturali – în special siropul de arțar și mierea – au devenit foarte populari…

    Compostarea acasă: pași simpli pentru a recicla resturile organice

    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare

    Punctele de presiune de la nivelul tălpilor: ce legătură au cu durerile, somnul și anxietatea

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce alegem, ca îndulcitori naturali: siropul de arțar sau mierea?

    Compostarea acasă: pași simpli pentru a recicla resturile organice

    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.