O alimentație rațională și echilibrată este fundamentală pentru menținerea unei stări optime de sănătate. Nutrienții esențiali din alimente contribuie la funcționarea corectă a organismului și oferă energia necesară pentru activitățile zilnice. Însă, pierderea apetitului poate deveni o problemă serioasă, afectând nu doar greutatea corporală, ci și sănătatea generală.
Pierderea apetitului se referă la scăderea dorinței de a mânca. Poate fi provocată de o varietate de factori, printre care stresul, depresia, bolile fizice. Nutriționista Victoria Ursu susține că apetitul scăzut nu este o afecțiune în sine, dar, de regulă un simptom al altei probleme. „Factorii emoționali cum ar fi depresia, boala, stresul și traumele pot duce la scăderea drastică a poftei de mâncare. Unele boli nedepistate, contaminarea cu metale grele și chiar deficitele nutriționale pot fi implicate în scăderea apetitului. Dacă ai slăbit 3-5 kg fără să-ți pui vreo intenție, bate un semn de alarmă și mergi la specialist”, spune Victoria Ursu.
„Pentru a stimula apetitul scăzut puteți folosi semințele de fenicul, rădăcina de ghimbir și frunzele de mentă. Ghimbirul ajută la stimularea inimii și a sistemului circulator, crescând apetitul și digestia. Ca să obțineți proteinele și caloriile necesare, beți trei sau mai multe pahare de 200 ml de lapte degresat sau de lapte de soia. Folosiți o băutură de roșcove și iaurt de băut cu fructe, mâncați numai pâine sau chifle din cereale integrale, paste, biscuiți și cereale calde sau reci”, susține nutriționista.
De asemenea, Victoria Ursu menționează că supele cremă făcute pe lapte de soia sunt mult mai bogate în proteină, decât supele clasice, iar între mesele principale nutriționista precizează că pot fi luate gustări ca avocado, budincă de banane cu soia, brânză, pui sau ton, băuturi din fructe, nuci sau unt din diverse nuci. „Pe lângă faptul că la câștigarea în kilograme aceste gustări sunt ușor de digerat, bogate în proteine și în acizi grași esențiali, au și bacterii prietenoase”, spune aceasta.
„Nu beți lichide înainte sau în timpul mesei. Luați suplimente de vitamine din grupul B. Acestea cresc apetitul. Încercați să mâncați des cantități mici de alimente în loc de două sau trei mese bogate. Cantitățile mici și mesele frecvente sunt mai bine tolerate prin creșterea treptată a volumului de alimente. Faceți mișcare, dar evitați exercițiile solicitante. Mersul pe jos sau exercițiile fizice moderate pot crește apetitul. Dacă fumați – renunțați! Fumatul este una dintre cauzele principale ale apetitului scăzut”, atenționează Victoria Ursu.