Acea ceașcă de cafea dimineața, fără de care mulți dintre noi nu putem începe ziua, sau ceaiul fierbinte de după-amiază, care ne ajută să trecem peste momentele de oboseală, pot oferi un impuls rapid de energie. Totuși, a te baza exclusiv pe băuturi cu cofeină pentru a-ți menține energia pe parcursul zilei nu este o soluție sustenabilă. Consumul de cofeină ca sursă principală de energie nu doar că este nerealist, dar poate avea și efecte negative, pe termen scurt și lung, atât fizice, cât și mentale, potrivit unui articol publicat de EatingWell.
Corpul tău obține energie doar din calorii
Discuțiile despre calorii sunt frecvente în societatea noastră, dar este important să înțelegem ce înseamnă o calorie și de ce corpul nostru obține energie doar din calorii, nu din cofeină.
O calorie este o unitate de energie. Potrivit lui Kelsey Kunik, RDN, consilier nutrițional pentru Zenmaster Wellness, „singura modalitate prin care corpul tău poate obține energie de durată este să consumi mese echilibrate regulat. Corpul folosește caloriile din alimente pentru a genera energie, iar în ceea ce privește caloriile, cafeaua și ceaiul au aproape zero”.
Cofeina, pe de altă parte, este un stimulant care mărește activitatea nervoasă din corp. Acest efect creează acel „boost” specific cofeinei, dar acesta este doar temporar.
Energia din cofeină nu durează
Cofeina acționează ca un „bandaj energetic” temporar. Receptori din creier care reglează funcții precum somnul sunt blocați temporar, ceea ce ne face să ne simțim mai vigilenți și concentrați. Totuși, acest efect este de scurtă durată. Pe măsură ce corpul metabolizează cofeina, oboseala revine, de multe ori cu o intensitate mai mare.
Efectele negative ale cofeinei
Consumul excesiv de cofeină poate duce la insomnie, dureri de cap, anxietate, palpitații și probleme intestinale.
„Cofeina perturbă homeostazia corpului, în special sistemul nervos central, ceea ce poate provoca efecte precum nervozitate, ritm cardiac neregulat sau calitate slabă a somnului”, explică Jessica Stanzione, terapeut nutrițional.
Beneficiile cofeinei
Totodată, băuturile care conțin cofeină, dacă sunt consumate cu măsură, pot avea beneficii. Kunik menționează că „cafeaua îți poate oferi acel impuls de care ai nevoie pentru a începe ziua sau pentru a te concentra mai bine, iar pentru cei sensibili la cofeină, alternativele precum ceaiul verde sunt o opțiune bună, având mai puțină cofeină și compuși care oferă o energie mai calmă și concentrată.
Cum să consumi cofeină în mod sănătos
- Când să consumi cofeină
Este indicat să bei băuturi cu cofeină dimineața, pentru a permite corpului să le metabolizeze înainte de culcare. „Include cafeaua într-un mic dejun echilibrat, limitează-te la 1-2 cești pe zi și evită să o consumi după prânz,” sugerează Kunik. - Câtă cofeină avem voie să consumăm?
Conform Mayo Clinic, până la 400 mg de cofeină pe zi (aproximativ patru cești de 240 ml de cafea) este considerat sigur pentru adulții sănătoși. Totuși, evită consumul pe stomacul gol și limitează zahărul adăugat.
Totodată, consumul regulat de mese echilibrate, bogate în proteine, carbohidrați complecși (legume, cereale integrale, fructe, leguminoase) și grăsimi sănătoase (avocado, nuci, uleiuri vegetale) ajută la menținerea energiei constante. Mișcarea zilnică, hidratarea adecvată și somnul de calitate joacă, de asemenea, un rol important pentru calitatea energiei din corp.